![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
15 elevi din clasele I-VIII de la Scoala din Poienile de sub Munte au avut ocazia sa fie pentru o zi restauratori la Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Dupa ce au facut un tur al muzeului in care li s-au prezentat cele mai importante exponate, scolarii au trecut la treaba, reconstituind ei insisi, ca adevarati restauratori, vase de lut antice pentru gatit. Proiectul, care are ca scop apropierea tinerilor de istorie nu se termina aici, elevii urmand ca in acest weekend sa faca cercetari arheologice in cateva situri din Poienile de sub Munte.
Actiunile fac parte din proiectul de arheologie experimentala “Arheo Wow, castigat de asociatia “Histart” din Baia Mare, care are ca partener principal Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare.
“Proiectul cuprinde doua etape. Prima – partea teoretica – s-a derulat la muzeu, unde copiii au fost introdusi in meseria de arheolog-restaurator si au avut un ghidaj de lux in muzeu. Am fost in expozitii, le-am aratat vasele, cum se lipsesc, iar apoi ei au creat vase din lut, dupa modelele antice”, a aratat Marius Ardeleanu, arheolog.
In a doua etapa a proiectului, ce se va desfasura in acest weekend, arheologii muzeului de istorie baimarean se vor deplasa in Poienile de sub Munte, unde ii vor invata pe tineri cum se fac cercetarile arheologice pe teren.
“In acest weekend vom merge noi in Poieni. Copiii vor fi arheologi prin periegheza, care e practic o cercetare de suprafata. Mergem pe situri arheologice. Cautam cioburi si le explicam importanta cioburilor, dupa care le vom lipi si restaura in cadrul muzeului”, a explicat arheologul.
Arheologul e convins ca momentul cel mai asteptat de copii va fi cel in care arheologii ii vor invata cum sa faca adaposturi temporare, cum sa traga cu arcul si cum sa arunce cu lancea. Actiunea se va incheia cu un meci de fotbal si o cina cu mamaliga si cartofi, specifica zonei.
Sursa: Anca Popescu