Vezi VIDEO
Sumele restante ale maramuresenilor la banci s-au dublat in ultimul an, insa bancherii nu se grabesc sa-si recupereze banii prin executari silite. Reprezentantii institutiilor de creditare spun ca incearca sa evite pe cat posibil situatiile de acest gen, atat pentru a-si pastra clientii, cat si pentru ca imobilele executate silit nu pot fi vandute nici dupa a treia licitatie. Ramane solutia de compromis, aceea a reesalonarii ratelor pe o anumita perioada de timp, pana cand starea financiara a debitorilor se redreseaza.
Criza, somajul sau pierderea serviciului sunt cateva dintre motivele pe care le invoca maramuresenii cand solicita bancherilor renegocierea contractelor de credit. Pentru ca nu reusesc sa-si recupereze banii in urma executarilor silite, bancherii nu au alta varianta decat sa accepte reesalonarea datoriilor.
“Discutam cu fiecare client si gasim solutii, evitam pe cat posibil executarile, nu ajungem acolo cu clientii nostri. Vin consilierii nostri, au o discutie cu fiecare client in parte si, in functie de posibilitatile fiecaruia, se acorda gratie la capital, gratie la dobanda, se pot introducere in contract imprumutanti noi, giranti si gasim solutii pentru fiecare client in functie de situatia lui speciala”, a spus Ecaterina Strempel, directorul de retail al unei sucursale bancare din Baia Mare.
Cea mai la indemana solutie de fuga propusa de bancheri datornicilor este aceea a micsorarii ratelor pe o perioada intre 6 si 9 luni, dupa care se revine la o plata convenita initial prin contract. Valoarea creditelor in valuta a depasit-o pe cea in lei pe ultimii doi ani, cele mai mari sume fiind imprumutate de persoanele fizice.
“Facand o comparatie intre finalul de an 2010 si 2009 putem sa constatam o dublare ca volum a creditelor restante, atat a celor in lei, cat si a celor in valuta. In structura, creditele in valuta pentru populatie cele mai mari se inregistreaza pentru consum, urmeaza ca si ordine cele pentru constructii de locuinte si alte solicitari pe alte diverse structuri pentru creditele contractate de populatie”, a precizat Gheorghe Branzei, directorul sucursalei BNR din Baia Mare.
La finalul anului 2009, s-au inregistrat restante la creditele in lei in valoare de 69,3 milioane, iar la finele lui 2010 acestea au ajuns la 130 milioane lei. La creditele in valuta, restantele maramuresenilor in 2009 s-au ridicat la 55,8 milioane, iar la 31 decembrie 2010 au fost cumulate datorii la banci in valoare de 109,9 milioane lei.
Sursa: Adina Timis