Ministerul de Externe a anuntat ca sase dintre cei 29 de romani, care au reclamat faptul ca sunt cazati si platiti necorespunzator de un angajator din Portugalia, au fost repatriati, urmand ca si ceilalti muncitori sa revina in tara pana la sfarsitul saptamanii. „In urma demersurilor intreprinse de catre Ambasada Romaniei la Lisabona pe langa autoritatile portugheze competente, au fost initiate procedurile de repatriere pentru grupul de 29 de cetateni romani, victime ale traficului de persoane”, potrivit unui comunicat MAE, remis Mediafax. Cei sase au parasit Portugalia in noaptea de 22 spre 23 noiembrie.
Potrivit MAE, Ambasada Romaniei la Lisabona „actioneaza, in continuare, pentru asigurarea asistentei si protectiei consulare pentru ceilalti cetateni romani care se afla in Portugalia, urmand ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, intreg grupul sa fie repatriat”. Mai multi romani au cazut victime ale traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca in Portugalia, a precizat, la 2 noiembrie, Ministerul de Externe, intr-un raspuns la o solicitare Mediafax.
Muncitorii romani „au acceptat o oferta de munca identificata online, pentru care angajatorul urma sa le incheie contracte de munca. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar acestia au fost cazati in conditii improprii si remunerati necorespunzator”, se arata in raspunsul MAE. Cazul a fost sesizat de un cetatean roman, care a informat Ambasada Romaniei la Lisabona.
Reprezentantii misiunii diplomatice „au intreprins demersurile necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii suplimentare referitoare la caz si s-au deplasat la fata locului pentru a analiza situatia”, precizeaza sursa citata. Potrivit presei portugheze, mai multi romani plecati la cules de masline ar fi fost sechestrati de angajatorul lor, in zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.
Sursa: Mediafax