In Baia Mare s-ar putea lucra numai cu asfalt la rece daca experimentul facut pe bulevardul Bucuresti se va dovedi un succes. Deocamadata autoritatile nu au luat o decizie, asteptand sa vina iarna ca sa vada daca va rezista carosabilul ori gropi mari se vor ivi in asfalt dupa topirea zapezii. Daca va trece proba timpului, lucrari similare se vor face pe mai multe bulevarde din municipiu.
Tehnologia a fost folosita in premiera pe bulevardul Bucuresti, dupa un alt experiment al drumarilor, care a esuat insa fortandu-i sa revina la lucru si, totodata, sa gaseasca o alta solutie pentru cresterea rezistentei asfaltului.
“Referitor la experimentele cu acest bulevard, am vrut sa scoatem o solutie germana. Din pacate, s-a facut cu niste mijloace romnanesti si acest lucru ne-a determinat sa refacem pe alocuri stratul de uzura prin turnarea unui slarisil, toate facute pe cheltuielile societatii Drumuri Poduri, inclusiv refacerea acestei intersectii”, a explicat city managerul Baii Mari, Vasile Barbul.
Autoritatile vor ca la urmatoarele lucrari sa toarne „la rece” doua straturi de asfalt, arterele mai importante avute in vedere fiind Independentei, Garii si Culturii. De asemenea, se vor continua lucrarile pe bulevardul Bucuresti, pe care azi, 28 octombrie, s-a facut o receptie partiala.
Drumarii maramureseni au inceput lucrarile la bulevardul Bucuresti, pana la intersectia cu Unirii, in 2008. Investitia a stagnat in anul urmator, pentru ca in 2010 sa fie reluata. “Anul acesta s-a lucrat pana in zona Dornei, dupa pasarele de la CFR. S-au amenajat cele 500 de parcari, de stanga si de dreapta, inclusiv largirea carosabilului la 15-16 metri”, a punctat directorul Societatii Drumuri Poduri, Victor Marina.
Extinderea experimentului facut de drumari pe bulevardul Bucuresti este motivat si de costurile reduse ale asfaltarii la rece. Valoarea unei astfel de lucrari reprezinta 35% din suma cheltuita in mod normal pentru turnarea traditionala de asfalt.
Sursa: Camelia Tocaci