![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
„Sfatul batranilor”, monument-simbol al Baii Mari, realizat de cel mai important sculptor maramuresean, Vida Gheza, a implinit 40 de ani. Datorita valorii artistice, autoritatile comuniste i-au acordat lucrarii lui Vida o importanta aparte, insa actualii sefii ai institutiilor de cultura o ignora, neorganizand nici macar o prezentare aniversara. Sculptura originala, din lemn de stejar, se afla la parterul Muzeului Judetean de Arta, amplasata strategic langa… toaleta institutiei.
Ignorata de autoritati, lucrarea de arta „Sfatul batranilor” a implinit 40 de ani. Este vorba de prima varianta, executata in 1971, in lemn de stejar, de Vida Gheza,. Lucrarea este expusa la Muzeul Judetean de Arta din Baia Mare inca din 1976, cand autoritatile vremii au cumparat-o cu o suma record: aproximativ 40.000 de lei, echivalentul unei case.
Comunistii au recunoscut valoarea lucrarii, expusa in premiera la expozitia nationala de arta plastica din 1971, dedicata aniversarii a 50 de ani de la crearea Partidului Comunist Roman, si i-au acordat lui Vida cea mai importanta distinctie culturala: Premiul Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta.
„Arta lui Vida izvoraste din aceasta mitologie teribila, abstracta si geometrica. La „Sfatul batranilor” este foarte interesanta strangerea aceasta, adunarea personajelor care mediteaza. Lucrarea se gaseste intre abstract si figurativ”, a mentionat Ioan Marchis, directorul Directiei pentru Cultura Maramures.
O replica in piatra a grupului statuar a fost amplasata, in 1974, in fata Palatului Administrativ din Baia Mare. „Amplasarea Sfatului batranilor in fata Palatului Administrativ, o constructie de o valoare plastica exceptionala, este o idee foarte buna. Adica: „Sa conducem cu intelepciune”. Comunistii n-au condus cu intelepciune, dar au acceptat ca e o formula corecta”, a spus sculptorul Marchis.
Academicianul Marius Porumb, doctor in istoria artei si director al Institutului de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca, care este si ginerele lui Vida Gheza, a dezvaluit care a fost sursa de inspiratie pentru „Sfatul batranilor”.
„Era la Negresti un avocat care se chema Ionica Andron si care era un mare fotograf. Si el avea o fotografie, care apare si-n „Istoria romanilor” a lui Giurascu, o fotografie cu niste tarani moroseni stand intr-o strana, in biserica. Niste figuri asa, ca de daci, cu plete… Poza aceea l-a inspirat pe Vida pentru Sfatul batranilor”, a dezvaluit academicianul Marius Porumb.
Fotografia „Batrani in biserica”, cunoscuta si sub denumirea „Sfetnicii lui Decebal”, a fost imortalizata in iulie 1939, in biserica din Racsa, de talentatul fotograf amator, avocatul Ioan „Ionita” George Andron, originar din acel sat din Tara Oasului. Andron a lucrat si in Maramures, in perioada 1946-1958, ca functionar si avocat stagiar in Seini, si s-a si casatorit cu o maramureseanca.
Lucrarea lui Vida a fost prezentata de autoritatile comuniste, timp de trei ani, in mai multe tari capitaliste din centrul si nordul Europei, iar in 1976 a fost expusa la Bienala de la Venetia, unde, din cauza umiditatii aerului, a dobandit crapaturi care nu au mai fost remediate niciodata.
Institutiile publice abilitate (Directia Judeteana pentru Cultura, Muzeul Judetean de Arta, Uniunea Artistilor Plastici, Primaria Baia Mare, Consiliul Judetean si Prefectura Maramures) nu si-au asumat organizarea unei manifestari prilejuite de aniversarea a 40 de ani de ani de existenta a grupului statuar „Sfatul batranilor”.
„Vida Gheza a fost un artist al mitologiei maramuresene. Putem discuta despre de ce nu s-a intamplat acest eveniment si cine trebuia sa-l initieze: Uniunea Artistilor Plastici, Directia pentru Cultura, Primaria Baia Mare, Consiliul Judetean sau Prefectura. Pe de alta parte, Uniunea Artistilor Plastici, ciudat si interesant, desi el a avut o activitate la aceasta Uniune, a uitat de aceste aniversari Vida Gheza, cum uita aproape intotdeauna de Vida Gheza intr-un mod straniu”, a mentionat directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Ioan Marchis.
„Maramuresul m-a format ca om si ca artist. Ii raman adanc recunoscator”, spunea Vida Gheza. In replica, in doar trei decenii de la disparitia sa, autoritatile judetene l-au uitat pe cel care a daruit Maramuresului atat de mult.
„Probabil ca am evoluat ca si conceptie europeana, dar nu am evoluat in a intelege ca daca nu ne pastram identitatea, traditia si nu ne respectam valorile, in cazul de fata Vida Gheza, nu avem mare viitor”, a conchis directorul Directiei pentru Cultura Maramures, admitand ca are o parte de vina, asa cum au si sefii Muzeului Judetean de Arta, Primariei Baia Mare, Consiliului Judetean si Prefecturii Maramures, pentru ca au „omis” o aniversare „obligatorie pentru cinstirea culturii maramuresene”.
Sursa: Catalin Vischi