ASPA nu mai poate inregistra cainii cu detinator, registrul de evidenta a acestora fiind gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari, dupa adoptarea Legii 258/2013, dar continua programul de sterilizare gratuita a acestora, prin 23 de cabinete veterinare.
Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) arata, intr-un comunicat de presa, ca, avand in vedere prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, nu mai are competenta inregistrarii cainilor cu detinator, asa cum era prevazut in Hotararea CGMB nr.145/2013.
Conform Legii 258/2013, Registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari. Astfel, potrivit articolului I punctul 14 din Legea 258/2013, „proprietarii, detinatorii temporari ai cainilor, persoane fizice si persoane juridice de drept public sau de drept privat, adaposturile publice si ale asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care dau spre revendicare si adoptie caini au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan„.
De asemenea, acelasi articol prevede ca unitatile medical-veterinare inregistrate, care efectueaza actiunea de microcipare a cainilor, au obligatia de a comunica Registrului de evidenta a cainilor cu stapan, in termen de cinci zile de la data implantului, numarul de microcip.
„Numarul microcipului este trecut de catre medicii veterinari, in mod obligatoriu, in carnetul de sanatate al cainelui si in pasaportul cainelui, dupa caz, ambele documente avand serii si numere unice, conform normelor stabilite de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Registrul de evidenta a cainilor cu stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari. Identificarea cainilor cu stapan este obligatorie si se suporta de catre apartinator”, se mai arata in actul normativ.
ASPA va derula in continuare programul de sterilizare gratuita a cainilor cu detinator, prin 23 de cabinete veterinare, aceasta activitate reprezentand una dintre componentele principale ale Planului pentru gestionarea cainilor din Bucuresti.
Legea 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie 2013, stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.
Normele metodologice de gestionare a problemei cainilor fara stapan au fost aprobate in 11 decembrie 2013. Acestea prevad interzicerea cazarii cainilor in adaposturi publice care nu respecta conditii minime de functionare, precum si obligativitatea operatorilor serviciilor specializate de a asigura personalul pentru deservirea permananeta a adaposturilor publice.
Operatorii seriviciilor specializate vor avea totodata obligatia de a promova adoptia si revendicarea cainilor fara stapan, actul normativ reglementand conditiile de revendicare si adoptie a cainilor fara stapan si de participare a organizatiilor pentru protectia animalelor la serviciile specializate, precum sterilizarea si vaccinarea cainilor, eutanasierea si neutralizarea cadavrelor.
Potrivit actului normativ, cainii nou-nascuti cu proprietar vor fi identificati in termen de maxim 30 zile de la fatare si, in orice caz, inainte de vanzarea sau scoaterea in spatii publice a acestora, iar cainii adulti cu proprietar – in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a normelor, dar nu mai tarziu de 1 martie 2014, in timp ce cainii proveniti din adaposturile publice trebuie identificati in momentul adoptiei, dar in orice caz inainte de a parasi adapostul.
Cainii neidentificati si neinregistrati dupa data de 1 martie 2014 sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform procedurilor legale, potrivit actului normativ.
Sursa: Mediafax