Mai bine de jumatate dintre cei 35 de consilieri ai judetului Maramures au semnat pentru initierea unei hotarari care sa permita derularea unui referendum local pe tema regionalizarii. Numarul acestora va creste maine la 22, potrivit secretarului executiv al PSD, Gabriel Zetea, care va completa listele, in cadrul sedintei Consiliului Judetean, cu restul liberalilor si social-democratilor care sunt membri in for. Proiectul e prevazut sa fie depus in cursul saptamanii viitoare, dupa ce se vor stabili modalitatile de finantare a procesului de consultare publica.
Costurile referendumului sunt estimate la 500.000 – 600.000 de lei iar pentru a fi considerat valabil este nevoie ca macar 50% plus unu dintre maramuresenii cu drept de vot sa se prezinte la urne.
Zetea a aratat pentru eMaramures ca, in cursul zilei de maine, 18 noiembrie, va incerca sa discute si cu reprezentantii puterii din Consiliul Judetean despre organizarea referendumului. “UDMR si PDL joaca in aceeasi echipa la consiliu, dar, chiar si asa, voi vorbi personal cu ei pe aceasta tema. Sa vedem care e maramuresean adevarat si care nu”, a aratat el, completand ca pentru initierea unui astfel proiect de hotarare la nivelul forului e nevoie de doar 13 semnaturi.
Pesedistii spera ca proiectul sa ajunga pe masa consilierilor judeteni, pentru vot, in cadrul sedintei de luna viitoare, dupa ce va trece de Comisia Juridica si de cea de Buget-Finante. “Trebuie sa studiem foarte atent legislatia si sa avem mare grija la intocmirea proiectului pentru a nu putea fi atacat in contencios de Prefectura”.
Secretarul executiv al PSD arata ca va fi dificil de rezervat fonduri pentru referendum din bugetul pe anul 2011 in contextul in care Consiliul Judetean tocmai va face o rectificare negativa iar Guvernul a procedat si el la masuri restrictive. Initiatorii ideii iau, prin urmare, in calcul prinderea sumelor in constructia bugetara pe 2012.
Referendumul pe tema regionalizarii ar urma sa fie declansat doar in momentul in care Guvernul Romaniei va lua o decizie finala in privinta reimpartirii teritoriale pe judete. Pana in acest moment, Bucurestiul nu a anuntat ca in interiorul coalitiei sa se fi ajuns la un numitor comun, insa mai multe foruri administrative judetene din tara, cum e de exemplu cel din Satu Mare, au adoptat deja hotarari pentru declansarea unor referendumuri.
Sursa: Larisa Cordea