![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Romania ar putea fi impartita in 8 regiuni administrative de la finele acestui an. Masura face parte din planul de regionalizare despre care se discuta insistent de cativa ani. Un proiect recent al autoritatilor centrale integreaza Maramuresul regiunii nord-vest, la fel ca si pana acum, capitala noii unitati administrativ-terioriale urmand sa fie stabilita la Cluj-Napoca. Potrivit documentatiei elaborate de reprezentanti ai USL, resedintele regiunilor vor fi la Bucuresti, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj-Napoca, Braila, Timisoara, Craiova si Calarasi. Critici la acest proiect au aparut imediat dupa prezentarea publica, mai ales ca orase ca Brasv, Sibiu si chiar Constanta au fost sarite din schema, iar Tinutul Secuiesc, inclus in Regiunea Centru, va avea resedinta la Alba Iulia.
Pentru maramureseni, noul proiect de regionalizare nu aduce nimic nou, pentru ca si in variantele de pana acum judetul a fost inclus tot in zona de nord-vest. Autoritatile judetene evita sa faca prea multe comentarii despre descentralizare si regionalizare si mai ales nu vor sa vorbeasca deschis despre eventualele efecte negative. Totusi, in opinia reprezentantilor Consiliului Judetean Maramures, aceasta reorganizare este inevitabila.
“Din informatiile pe care le detin eu la acest moment, cred ca este vorba despre realizarea unei descentralizari dinspre centru inspre regiuni ca anumite zone specifice regionale din Romania sa poata accesa direct cu Comisia Europeana fonduri pentru dezvoltarea regiunilor. Eu spun ca aducerea mai aproape de o anumita zona a puterii centrale, pentru ca asta inseamna poate fi benefica pentru toata lumea. In sensul posibilitatii accesarii directe si imediate a mai multor fonduri europene si a liniilor de dezvoltare specifice pe regiuni”, a afirmat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Proiectul stabileste si functionarea Consiliului regional, care ese propus sa se aleaga pentru un mandat de 4 ani. Daca procesul de regionalizare se va incheia in acest an, presedintele regiunii va fi ales pana in 2016 de consilierii judeteni si locali. Din 2016, cand sunt programate viitoarele alegeri locale, presedintele Regiunii, va fi ales insa prin vot direct de cetateni. Pana la alegerea directa a presedintelui Regiunii, actualii sefi de Consilii Judetene vor indeplini functia de vicepresedinti ai Regiunilor.
Regiuni – varianta:
Regiunea Bucuresti-Ilfov
municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;
Regiunea Centru
judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia;
Regiunea Nord-Est
judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt;
Regiunea Nord-Vest
judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca;
Regiunea Vest
judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;
Regiunea Sud-Vest
judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;
Regiunea Sud
judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi;
Regiunea Sud-Est
judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.
Harta: harta regionalizare (c) Mediafax.ro
Sursa: Camelia Tocaci