![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Regal simfonic inedit pentru cateva zeci de turisti care, la lumina facliilor, transpusi in atmosfera vremurilor de altadata, au participat, in noaptea de 16 spre 17 iulie, la un concert desfasurat pe Valea Vaerului, ce a fost oferit de Cvartetul de Coarde „Classis” al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Dupa o calatorie de neuitat cu mocanita pe singura linie feroviara de mici dimensiuni care functioneaza din perioada interbelica in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina, turisti din tara si strainatate au savurat, in plina „salbaticie”, departe de zgomotul civilizatiei, extraordinarul concert oferit de oaspetii clujeni.
Dupa o calatorie de doua ore cu mocanita, intr-un cadru de basm, completat de lumina difuza a lumanarilor si facliilor, turisti veniti din tara si strainatate au avut parte, in seara zilei de 16 iulie, de un concert inedit sustinut de Cvartetul de Coarde „Classis” al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. De la Brahms, valsuri vieneze, pana la dansuri unguresti, turistii au putut sa patrunda in lumea muzicii intr-un loc in care semnalul telefoanelor mobile nu exista, iar curentul electric a ramas doar… o amintire.
Asadar, pe o scena improvizata, in mijlocul „salbaticiei” Vaii Vaserului, la statia Paltin, muzicienii clujeni i-au facut pe turisti sa uite de grijile cotidiene si sa se lase „in voia valsurilor vieneze”.
Cu toate ca la inceput ideea a parut atat pentru muzicienii din Cluj, cat si pentru participanti iesita din tipare, ei s-au aratat deschisi la astfel de provocari… mai putin conventionale. „Este ceva inedit, sa vii cu un tren cu abur printr-o salbaticie imensa si apoi sa ai parte de un concert de muzica simfonica… E ciudat… Muzica simfonica in padure. Cred ca va fi foarte interesant… E prima oara cand se organizeaza asa ceva”, a spus, inainte de concert, Tenea Hovodi, o turista romanca.
Ca ideea concertului simfonic inedit s-a nascut dintr-o provocare o afirma chiar organizatorii. „A fost o provocare. Ne-am dorit sa organizam ceva inedit, special pe Valea Vaserului. Mai ales ca, in ultimii doi ani, ne-am implicat in dezvoltarea turismului de calitate. Ii cunosteam dinainte pe muzicieni si i-am invitat pe Valea Vaserului sa cante. Am inceput pregatirile cam de doua luni, pentru a promova cat mai bine evenimentul, dar ne bucuram ca a iesit surprinzator de bine”, a specificat Ioana Coman, organizator.
Si muzicienii clujeni s-au aratat deschisi la un concert mai putin obisnuit, departe de clasicele scene, chiar daca la inceput au avut reticente. „Ne-au contactat doi asa-zisi clienti ai nostri. Am cantat la nunta lor si ne-au propus un astfel de concert mai putin conventional si, cum suntem deschisi la astfel de provocari, am acceptat. E drept ca la inceput am avut retineri cand am auzit ca vom merge cu trenul intr-o zona unde nu este curent… Dar atmosfera este extraordinara. Drumul a fost cu peripetii… Am venit cu o masina cu roti de tren, am si deraiat, dar s-a remediat iute problema. Ne impresioneaza natura. E perfect”, a declarat, vadit incantat, Gergely Balint, unul dintre membrii cvartetului.
Si intr-adevar, chiar daca la inceput si pentru multi dintre participanti muzica simfonica in padure a parut o ciudatenie, concertul a reusit sa incante cu adevarat turistii romani si straini aflati pe Valea Vaserului. Asa se explica faptul ca, la lasarea serii, intr-o lumina crepusculara, ei au s-au lasat, la propriu, in voia valsurilor vieneze… pana tarziu in noapte.
Sursa: Vasile Dale