Vezi VIDEO
Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare primeste zilnic, in medie, 125 de pacienti. Medicii de familie spun ca explicatia acestei aglomeratii a fost generata, in principal, de desfiintarea centrelor de permanenta.
In prezent, media consultatiilor zilnice la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare este de 125 de pacienti, un numar coplesitor pentru medicii baimareni. Mai mult, directorul medical al spitalului, Sabin Nemes Bota, estimeaza ca numarul pacientilor de la UPU va continua sa creasca.
„In continuare este o aglomeratie foarte mare si creste, sensibil, dar creste. Explicatia nu cred ca e una singura, sunt mai multe, dar le pot aduce la un numitor comun: in prespital, inainte de spital, nu prea exista nicio solutie pentru trierea pacientilor care pot reprezenta efectiv o urgenta medicala si doar aceia sa vina la unitatea de primire a spitalului judetean”, a precizat Nemes Bota. Directorul medical al unitatii spitalicesti a mai aratat ca cifra medie a consultatiilor ii suprasolicita pe medicii din UPU.
„Noi plecam de la premiza ca orice om care are o problema se poate adresa, inainte de a veni la UPU, fie medicului de familie, fie unui cabinet medical care functioneaza la ora respectiva, fie Ambulantei si doar in ultima instanta unitatii de primire urgente, care este extrem de aglomerata, iar medicii de acolo sunt la limita suprasolicitarii. Media este 125 pe zi, cu limite cuprinse intre 169 si, rarisim, cand sunt sub 100 de consultatii”, a mai aratat Nemes Bota.
Presedintele Colegiului Medicilor de Familie, Gheorghe Lascu, spune ca principalul motiv pentru care aglomeratia de la UPU este in crestere consta in desfiintarea centrelor de permanenta din cartiere, unde se producea trierea pacientilor.
Lascu a mai precizat ca in centrele de permanenta se efectuau tratamente, dar erau tratate si cazurile usoare precum plagi usoare sau alte interventii care nu necesitau o dotare speciala, cazurile grave fiind directionate catre UPU. „In urma cu cativa ani, aveam cinci-sase centre de permanenta in tot orasul. In aceste centre de permanenta puteau veni oamenii in afara programului normal de lucru al medicului de familie. Din pacate, aceste centre au fost desfiintate”, a explicat Lascu.
Acum, reinfiintarea centrelor de permanenta ar fi aproape imposibila. Dincolo de lipsa banilor, aceasta structura presupune gasirea unor spatii. „In primul rand, trebuie gasita locatia – legislatia s-a schimbat si este necesara o locatie care sa corespunda din punct de vedere tehnic. In al doilea rand, aceasta locatie trebuie sa beneficieze de paza, deci corpul gardienilor publici trebuie sa asigure paza unor astfel de centre”, a mai aratat Lascu.
UPU primeste zilnic peste 100 de pacienti, dintre care un procent considerabil il reprezinta cazuri ce ar putea fi rezolvate la medicul de familie ori in ambulatoriu. Din pacate, lipsa banilor si permanenta „reforma” in care se gaseste sistemul de sanatate au creat disfunctionalitati care ingreuneaza munca medicilor si care se repercuteaza asupra bolnavilor.
Sursa: Angela Sabau