![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Piata Revolutiei sau Platoul Bucuresti, cum ii spun baimarenii, locul care a fost zeci de ani locul preferat de recreere a orasenilor, s-a transformat intr-o ruina unde putini se mai opresc sa se odihneasca. Spatiul e presarat cu gropi si populat cu oameni ai strazii, iar fantana arteziana a ramas o amintire.
In anii ’80, ’90 si chiar inceputul anilor 2000, actuala Piata a Revolutiei era unul din locurile de promenada preferate de catre baimareni. Oamenii isi amintesc cu nostalgie de zilele in care acolo mergeau sa se bucure de vremea frumoasa. In acele vremuri, pe terasa fostului hotel Bucuresti abia mai puteai arunca un ac de aglomerat ce era. Acum, aspectul locului este precum numele: ca dupa revolutie.
“Era frumos de tot aici, veneai la o bere, era plin… acum sunt doar gropi si boschetari. Oamenii veneau cu placere sa admire mai ales fantana arteziana, care era singura din oras la acea vreme. Tin minte ca am fost trimis de la Combinatul Chimic sa montez placutele acelea de cupru de la fantana, acum… uitati-va cum arata, sunt distruse”, spune, mahnit, Ioan Covaci.
Baimarenii sunt de parere ca, daca din cauza crizei nu se poate reabilita asfaltul din piata, macar fantana arteziana sa redevina functionala. “Era foarte frumos, prin anii ’80, dar si dupa revolutie… Acum nu mai e nimic”, e de parere baimareanca Magdalena Marchis. “E totul atat de trist, nu mai e plin de viata locul asta”, crede Dan Sabau.
Desi n-a prins vremurile de glorie, nici noua generatie nu e incantata de starea Pietei Revolutiei. “Ar necesita un proces rapid de reabilitare. Arata groaznic. Tinerii prefera sa stea acum la Mara ori la Millenium, decat aici. Macar fantana daca ar pune-o in functiune ar fi excelent”, spune baimareanca Rodica Gaier.
Autoritatile locale sustin ca intentioneaza sa reabiliteze piateta, de indata ce negocierile cu omul de afaceri care detine o parte din Hotelul Rivulus (fostul Bucuresti), Ioan Hoban, vor ajunge la un rezultat.
“Deocamdata suntem in tatonari, pentru ca trebuie sa luam ca parteneri pentru fantana arteziana pe investitorul care a luat o parte din Platou, respectiv pe domnul Ioan Hoban, care a promis ca va veni cu fonduri”, a explicat primarul interimar Mircea Dolha.
Pana la finalizarea “tatonarilor”, Piata Revolutiei va fi animata doar de comerciantii de produse traditionale. Planul administratiei este insa sa construiasca acolo niste chioscuri speciale unde producatorii traditionali sa-si vanda marfa, sa amenajeze parcari subterane si sa faca o fantana arteziana noua, sustine viceprimarul Istvan Ludescher.
“Fantana arteziana nu va putea fi reabilitata anul acesta, intrucat obiectivul nu a fost inclus pe lista de investitii pe 2010. In ceea ce priveste proiectul parcarilor subterane ori amenajarea acelor casute, la solicitarea Asociatiei Comerciantilor de Produse Traditionale, oportunitatea realizarii acestora trebuie analizata de catre Consiliul Local”, a explicat viceprimarul Ludescher.
Sursa: Catalin Tineghe