![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
In Punctul de Trecere a Frontierei de la Sighetu Marmatiei, cei care intra sau ies din tara sunt supusi unui test dur de rabdare. De cateva saptamani, sunt blocaje zilnice, dar atat autoritatile vamale, cat si politia de frontiera neaga problema in ciuda evidentelor. In schimb, maramuresenii care se ocupa cu micul trafic de frontiera si care stiu foarte bine cum merg treburile in vama reclama excesul de zel din ultima perioada. Sunt zile in sir in care traficul peste Podul Istoric se intrerupe cinci, sase chiar zece ore. Nicio masina nu misca in acest timp, iar oamenii spun ca vamauirea nu se face intentionat.
Reclamatiile curg mai ales la adresa vamesilor sigheteni, care sunt invinovatiti pentru cozile interminabile de ambele parti ale granitei. Nu este zi in care sa nu apara semnale ca ”iar s-a blocat vama”. Unul dintre barbatii aflati la rand, care a recunoscut ca merge in Ucraina sa alimenteze, a spus ca in weekend a avut nevoie de 10 ore ca sa traverseze cei 227 de metri cat masoara Podul Istoric. De fapt, drumul nu i-a luat nici 5 minute dupa ce au reinceput controalele in vama.
“O fost si mai rau in alte zile. Sambata am stat si 10 ore”, a spus el, adaugand ca “baietii cu vama” sunt de vina. “N-au obligatii fata de noi, sa ne vamuiasca… Noi doar mergem dupa motorina, dupa combustibil. Si n-au obligatii… Sa nu traim noi, romanii, asta vor. Sa nu facem afaceri noi, romanii… Asta e”, a precizat maramureseanul, care a sugerat reporterilor sa stea mai mult prin vama pentru ca doar atunci autoritatile muncesc.
O alta femeie care s-a dus pe jos dupa cumparaturi in Ucraina a declarat ca a asteptat doua ore pana sa ii vina randul la vama. “M-o cautat… ca-n paradis… Am venit la Pensii in Sighet si am zis sa merg sa iau si niste marfa. M-o bagat inauntru si m-o dezbracat, asa frumos… Ce sa faci? Nu poti trai deloc in lumea asta, in Romania asta..”, a declarat femeia, care a precizat ca ucrainenii se misca mai repede, doar ca ajunsa peste Tisa lumea parca a incremenit.
Seful Vamii Sighetu Marmatiei, Lidia Muresan, nu a dorit sa faca vreo declaratie la reprosurile oamenilor, spunand ca o explicatie va da biroul de presa al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj. La solicitarea eMaramures, oficialii institutiei ne-au transmis ca “tranzitarea frontierei prin punctul vamal Sighetu Marmatiei se desfasoara in parametri normali, controalele vamale desfasurandu-se conform procedurilor specifice”, recomndarea lor fiind aceea de a cere informatii suplimentare de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures.
Politistii de frontiera maramureseni au recunoscut ca au mai fost situatii in care timpii de asteptare in vama au fost mai mari decat de obicei, dar au aratat ca ei au personal suplimentar care poate interveni in caz de nevoie.
”Controlul documentelor se desfasoara in conditii normale. Intr-adevar, in aceasta perioada a anului un numar mare de cetateni tranziteaza frontiera. De asemenea, cooperam cu autoritatile de frontiera ucrainiene in vederea fluidizarii traficului avand in vedere ca pe podul de peste Tisa se circula doar pe o singura banda alternativ atat pe intrarea, cat si pe iesirea din tara. La nivelul punctului avem pregatita o rezerva de personal, pregatit sa intervina in sprijinul colegilor aflati in serviciu. Daca va fi nevoie, vom suplimenta personalul…”, a declarat Radu Lungu, purtator de cuvant al IJPF Maramures.
Din punctul de vedere a autoritatilor situatia este sub control, dar in realitate se intampla altceva. Sub protectia anonimatului, lumea comenteaza. Cei obisnuiti cu drumurile Maramures-Ucraina si retur au aratat ca se trage de timp intentionat. Totusi, tot ei au spus ca vamesii sigheteni sunt “ingerasi” fata de cei de la Halmeu, unde se face trafic greu.
“Aici nu ti-ar lua o sticla de apa minerala vamesii. Acum se tem si ei ca ceilalti. Da’… sa stiti ca pe cei care-i detaseaza aici de la Halmeu is ca la batalionul disciplinar. Aici, la Sighet, is ca muritori de foame fata de acolo. Asa sa stiti!”, a declarat o persoana care isi duce traiul din micul trafic de frontiera.
Foto: Vama Sighet (C) Alexandru Ruja – eMaramures.ro
Sursa: Alexandru Ruja