![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cosmin Andron este un baimarean care nu ar mai trebui sa aiba nevoie de nicio prezentare. Din pacate, faptul ca s-a nascut in Romania ii confera statutul de anonim, desi nu il merita. Tanarul se poate lauda cu o prestigioasa cariera academica, predand la universitati din Londra, China si Romania si sustinand numeroase conferinte si cursuri in Europa si SUA. Insa, pe langa performantele academice, Cosmin Andron este unul dintre putinii alpinisti deschizatori de drumuri in Europa si Asia. El este primul roman care a deschis un traseu montan in Tibet. Recent, s-a intors dintr-o expeditie in Alaska, acolo unde a escaladat, de unul singur, cel mai inalt munte din America de Nord, parcurgand unul dintre cele mai dificile trasee.
Cea mai recenta aventura a baimareanului Cosmin Andron, escaladarea celui mai inalt munte din America de Nord, a durat aproximativ o luna. Tnarul de 34 de ani a urcat cei 6.194 de metri ai muntelui Denali, pe traseul Cassin Ridge. Acest are, din punct de vedere tehnic, o dificultate de gradul 5, dintr-un maximum de 6. Iar pentru ca parcurgerea traseului intr-o maniera obisnuita nu este apanajul unui alpinist precum Cosmin Andron, acesta a ales sa se catere fara partener si fara a se folosi de clasicele elemente de siguranta.
„Am parcurs traseul in maniera solo, adica fara partener si fara a folosi corzile pentru a ma asigura, ceea ce inseamna ca pe parcursul traseului, nu orice greseala, dar o greseala semnificativa ar fi putut fi cauza unor mari probleme. Maniera asta de a parcurge traseele o practic de mai mult de zece ani. Este un mod de a parcurge un traseu de alpinism care iti ofera niste satisfactii in plus. In momentul in care esti autonom, adica orice greseala este responsabilitatea ta, orice decizie, planificarea sunt responsabilitatea ta, totul este in mainile tale, in momentul in care reusesti sa faci asa ceva satisfactia este mult mai mare”, a spus Cosmin Andron.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
In ciuda faptului ca dupa ce si-a terminat studiile, Cosmin Andron a fost mai mult plecat din tara, iar statul roman nu l-a ajutat financiar in expeditiile sale, baimareanul nu si-a uitat radacinile, purtand tricolorul in toate expeditiile sale.
„Da, apare steagul Romaniei si uneori chiar ma intreb de ce. Nu am vazut inca niciun politician roman care sa faca lobby si imagine Romaniei din bani proprii. Suntem cativa in sport, in arta care o facem din banii nostri, iar in sporturile care nu sunt olimpice, nici macar titlurile pe care le primim, cu greu, daca le primim, nu au alta valoare decat cea de pe hartie si sprijinul statului este egal cu zero. Si uneori ma intreb de ce oare steagul ala este al Romaniei si nu este al Hong Kong-ului sau al Singapore-ului. Era o echipa, cand eram eu acolo, din Singapore cu o finantare din partea statului singaporez in care erau doua fete si care nu aveau doar motive patriotice sa reprezinte Singapore ci si faptul ca isi puteau permite sa fie alpiniste full-time, ca si meserie”, a aratat Cosmin Andron.
![]() |
![]() |
Baimareanul nu a fost singurul alpinist roman in Alaska, Cosmin Andron intalnindu-se acolo chiar si cu un sighetean. „Am plecat impreuna opt romani din Bucuresti, dar ce a fost interesant este ca m-am intalnit cu doi romani stabiliti in Canada. In timp ce eu urcam pe traseul normal, ca sa ma aclimatizez, doi romani stabiliti in Canada, dintre care unul din Sighetu Marmatiei coborau, ei nu reusisera sa faca varful, vremea a fost nefavorabila si nu au mai asteptat”, a mai spus Andron.
Desi in cariera sa de alpinist Cosmin Andron a reusit unele lucruri la care altii doar viseaza, baimareanul nu are de gand sa se opreasca aici, fiind hotarat sa isi testeze limitele in continuare. „Doresc sa fac o expeditie la inceputul anului viitor in ianuarie, si evident am nevoie de finantare pentru acest lucru, din nou traseu tehnic, posibil mai dificil, nu mai lung, nu la altitudine mai mare, dar mai dificil tehnic si in vara am fost invitat intr-o expeditie romaneasca, care va fi foarte interesata”, a dezvaluit Cosmin Andron planurile sale de viitor.
![]() |
![]() |
Expeditia a fost o reusita nu doar datorita faptului ca baimareanul a reusit sa isi indeplineasca obiectivul, respectiv cucerirea varfului Denali, ci si prin amintirile cu care Cosmin Andron s-a intors din Alaska.
„Au fost foarte multe momente frumoase, si in general cand ajungeam intr-un pasaj dificil, dar simteam ca sunt intr-un perfect control asupra a ceea ce se intampla acolo, vedeam 2000 de metri de hau sub mine, norii deaspura si intregul lant alascan in fata mea si sa fii acolo, sa stii ca singur navighezi in conditiile acelea era cu adevarat minunat. Si asta se intampla destul de des”, si-a amintit Cosmin Andron.
Cosmin Andron practica alpinismul din 1989. Primele catarari le-a facut pe Creasta Cocosului, folosind un echipament improvizat, pe care si l-a confectionat acasa. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si este doctor in filosofie, diploma fiind obtinuta la Universitatea din Londra.
Sursa: Andrei Gherghel