![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Pictorul baimarean Adrian Ghenie a intrat in galeria celor mai valorosi exponenti ai artei contemporane din lume. Acesta a obtinut un pret record, reprezentand o premiera absoluta pentru “noul val” al picturii romanesti, pentru ”Dr. Mengele 2”. Tabloul s-a vandut cu 140.747 de euro, o suma de patru ori mai mare decat valoarea estimata (35.000 – 46.000 euro), in cadrul Licitatiei de Arta Contemporana organizate de cea mai importanta casa de licitatii din lume, Sotheby’s, in cursul zilei de marti, 12 februarie.
Astfel, baimareanul s-a aflat printre marile nume ale artei contemporane, alaturi de Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko sau Gerhard Richter, acesta din urma fiind cel mai bine vandut artist in viata. In conditiile in care portofoliul de clienti ai Sotheby’s numara cei mai importanti colectionari de arta contemporana ai lumii, premisele unei ascensiuni fulminante a artistilor tineri care au intrat in circuitul casei de licitatii sunt deja create.
In ultimii doi ani, Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piata internationala de arta. Recordul anterior al artistului in varsta de 36 ani este tabloul “Studiu pentru bataia cu placinte”, adjudecat in luna aprilie 2012 cu suma de 52.764 euro, la casa de licitatii Tajan din Paris, in cadrul unei licitatii caritabile, dupa cum a informat Artmark.
In 2011, alte doua opere ale lui Ghenie au fost tranzactionate la marile case de licitatii: “Gara in afara timpului”, adjudecata cu suma de 14.578 euro, la aceeasi Sotheby’s, respectiv “Piscina”, opera tranzactionata la casa Phillips de Pury din Londra pentru suma de 12.868 euro.
Adrian Ghenie s-a nascut in 1977 la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbarciu, si a fondat in 2005, impreuna cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsa ulterior si in Berlin. Plan B a organizat pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia din 2007, iar in 2008 a deschis un spatiu expozitional permanent la Berlin, o premiera pentru o galerie romaneasca in strainatate.
“Scoala de la Cluj”, din care face parte Adrian Ghenie, a reprezentat un context propice interactiunii cu o serie de alti artisti apreciati in plan international: Mircea Cantor, Mircea Suciu, Serban Savu, Marius Bercea sau Ciprian Muresan.
CITESTE SI:
- CEL MAI SCUMP TABLOU – Pictura vanduta cu peste 4.000 de euro la o licitatie de arta din Baia Mare (VIDEO)
- EVENIMENT CULTURAL – Un artist baimarean vandut de Sotheby’s si alte galerii mari din lume va fi licitat in Baia Mare pe 4.000 de euro (VIDEO)
Sursa: I.O.