Taranistilor nu le-a fost deloc usor sa ajunga la un consens, chiar daca au sosit la Sighetu Marmatiei decisi sa lase orgoliile de-o parte si sa faca un pas in fata in vederea reconcilierii. Fostul premier Victor Ciorbea a reusit sa conduca insa negocierile in asa fel incat, dupa doua zile de tratative, “indulcite” de manifestari culturale dedicate memoriei lui Iuliu Maniu, s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de un congres de unificare in cadrul caruia sa se bata palma pentru un nou PNTCD. La Sighet, sambata seara, s-a decis ca pe 12 martie toti taranistii sa se intalneasca la Bucuresti pentru a-si desemna noii lideri si pentru a face planuri de atac in vederea viitoarelor alegeri locale.
Liderii PNTCD – Radu Sarbu, respectiv urmasul lui Marian Milut, Aurelian Pavelescu – sunt in razboi de mai multi ani. Victor Ciorbea, cel care incearca acum o negociere intre “clanuri”, ar putea fi, dupa cum spun mai multe voci din ambele tabere, nu doar vocea unificatoare, ci si un posibil presedinte al partidului reunit.
La Sighetu Marmatiei, imediat dupa comemorarile care au avut loc in amintirea lui Maniu, presedintele uneia dintre factiunile PNTCD, Radu Sarbu, a declarat ca isi pune mari sperante in ziua de 12 martie. El a aratat ca protocolul a fost aprobat de Comitetul National de Conducere al formatiunii si ca urmeaza sa fie facut pasul pentru reconciliere in cadrul viitorului congres. Dupa marea sedinta de luna viitoare urmeaza sa inceteze toate actiunile in justitie. “Odata ce vor inceta litigiile partidul va putea sa se intoarca cu fata catre electrorat si sa ii prezinte oferta politica lucru pe care din pacate nu am reusit sa-l facem fiind blocati de procese”, a declarat el pentru eMaramures.
La randul sau, Victor Ciorbea a explicat: “Cred eu ca exista nu numai premisele, ci absolut toate conditiile sa infaptuim reunificarea si politica si juridica a partidului national. Fac un apel catre toti membrii pardului sa reusim in aceste doua luni sa formam o echipa cu adevarat reprezentativa, puternica pentru partidul nostru. Sa ne ajute Dumnezeu sa ducem la capat acest proces de unificare asa cum se cuvine, cu toti impreuna si sa nu ramana niciunul in afara. Ne vom ocupa de organizare in teritoriu, deplasari – atat cei cu experienta, cat si cei mai tineri”.
Liderul celeilalte aripi a PNTCD, Aurelian Pavelescu, care nu a participat la intalnirea pe care taranistii au avut-o vineri, 4 februarie in Baia Mare, ci a luat parte doar la reuniunea din Sighet, a declarat pentru eMaramures ca acordul de unificare, semnat cu Victor Ciorbea, are toate avizele necesare.
“Sigur ca s-a ajuns cu greu la acest acord dupa ani de zile de conflicte interne de neintelegeri, de escaladri, de procese, dupa resentimente ale liderilor partidului din anii 2000-2010. Ce inseamna acest acord? Insemana stergerea tuturor proceselor, recuperarea liderilor nationali dar si integrarea organizatilor judetene in corpul comun al partidului. Se stie ca in ultimii ani au fost organizatii care au boicotat conducerea partidului si partidul nu a functionat cum a trebuit, statutar, cu toate ca se afla el insusi in plina criza. Acesta formula mi se pare cea mai buna cea mai rezonabila si mi-am luat angajamentul solemn, in numele partidului pe care-l conduc in acest moment. Sunt singurul presedinte legal, statutar, al partidului, recunoscut de instanta, de autoritatea electorala permanenta”.
Pavelescu a explicat ca intalnirea de la Sighetu Marmatiei reprezinta un moment important in aceasta unificare a PNTCD, ca a fost vorba despre un moment simbolic. “Deja se face o unificare in simtiri in cuget. Sper sa ajungem la o formula de conducere nationala eficienta care sa poata sa ia decizii. Partidul va trebui sa ia decizii pentru ca ne asteapta niste alegeri vitale pentru supravietuirea sa si sper ca la congres in conducerea partidului sa apara personalitati de talie nationala si aceasta echipa sa duca partidul in alegeri”.
Obiectivul principal pe care si l-au propus liderii taranisti este acela de a duce partidul in Parlament. Pavelescu a relatat ca, in opinia sa, dupa reconciliere, PNTCD va trebui sa duca o serie de negocieri cu partidele politice compatibile din punct de vedere doctrinar, intr-o constructie pe dreapta esicherului politic. “Nu poti sa ai in Romania o constructie pe dreapta fara PNCTD”, a mai adaugat el.
Sursa: Diana Grad