Vezi VIDEO
Recolta de toamna a avut de suferit in Maramures din cauza ploilor excesive, dar si a bolilor care s-au inmultit in urma precipitatiilor abundente. Cele mai afectate au fost productia de cartof, vita de vie si pomicultura. Cartofii si porumbul sunt mai putine in aceasta toamna si din cauza micsorarii suprafetelor cultivate, fapt ce ar putea sa aduca scumpiri si la aceste doua produse de baza in gospodariile din Maramures.
Reprezentantii Unitatii Fitosanitare Maramures afirma ca ploile abundente din lunile de vara si de la inceputul toamnei au afectat recoltele si, tot din cauza vremii rele, s-au inmultit bolile care au afectat atat pomicultura, cat si vita de vie si cartofii.
“Au fost luni cand precipitatiile au fost aproape zilnice, iar rezultatele se vad acum, in toamna. Bolile au avut o dezvoltare foarte mare. De exemplu, in culturile pomicole, la recoltare se observa un atac foarte puternic de putregaiuri, in cultura vitei de vie, de putregai umed, putregai uscat. In culturile de cartof, unde precipitatiile au fost abundente, recolta este foarte scazuta”, a declarat Melania Olteanu, consilier in cadrul Unitatii Fitosanitare.
Probleme s-au semnalat in tot judetul. “Cele mai mari probleme au fost pe suprafata cultivata cu cartof, atat in Luncile Somesului, cat si dincolo de Deal. Au avut de suferit cartoful, vita de vie, mar, par si prun”, a mai precizat specialistul agricol.
In schimb, conducerea Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures estimeaza ca productia la cartof si porumb a fost destul de buna, doar ca porumbul si cartofii nu s-au dezvoltat suficient.
“La cartof este o productie medie – putea sa fie mai mare, dar din cauza excesului de umiditate, cartofii nu s-au dezvoltat. Ca numar de cartofi in cuib au fost, dar n-au fost suficient de crescuti. La porumb este o productie medie spre buna, tot pe acest considerent, adica perioada cand trebuia sa se dezvolte stiuletele a fost ploioasa si stiuletele n-a crescut. Sigur, in solurile cu exces de umiditate, argiloase, pe marginea raurilor, sunt productii mai scazute”, a explicat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.
In opinia acestuia, cea mai marea problema a agriculturii maramuresene consta in reducerea suprafetelor cultivate, comparativ cu alti ani.
Sursa: Camelia Tocaci