Vezi VIDEO
Reabilitarea drumului care leaga Baia Mare de Dej le da localnicilor din Recea numai batai de cap. In proiect este prevazuta si refacerea podetelor peste santurile de pe marginea soselei, care sa permita accesul in curtile oamenilor. Insa exact acest lucru ii nemultumeste pe oameni. Multi dintre ei si-au construit in decursul timpului podete trainice, in care au investit bani seriosi, iar acum acestea sunt distruse, pentru a fi… reconstruite. Gospodarii se plang insa ca noile podete nu sunt la fel de rezistente precum cele pe care le-au facut ei si ca din aceasta cauza vor avea numai probleme.
Zeci de saci de ciment, nisip si fier beton a folosit un localnic din Recea pentru a-si face un podet cat mai trainic in fata casei. Barbatul spune ca lucrarea a fost una care a permis chiar ca autocamioane de zeci de tone sa utilizeze calea de acces. Asta pana intr-o zi, pentru ca muncitorii care lucreaza la reabilitarea drumului au inceput sa demoleze podetele, pentru a construi altele care sa corespunda standardelor proiectului. Localnicii sunt foarte nemultumiti si spun aceste lucrari sunt o risipa a banilor publici, mai ales ca multe dintre vechile podete erau mai trainice decat acelea realizate acum. In plus, constructiile sunt mai mici in lungime decat cele pe care le aveau ei, iar tuburile prin care ar trebui sa se scurga apa pluviala au diametrul mult redus fata de cele anterioare, lucru care ar putea sa duca la colmatarea santurilor.
„Podul acesta a fost facut nou-nout in urma cu patru ani. Am bagat 15 saci de ciment, daca nu mai mult, fier beton si acum l-au spart si acum uitati ce fac! In bataie de joc. Pierd si eu, pierd si ei si astia sunt banii poporului”, a spus Gheorghe Campean, unul dintre localnicii din Recea.
Constructorii spun ca ei nu fac altceva decat sa respecte proiectul, in care se stipuleaza ca toate podetele vechi trebuie inlocuite. Ei dau asigurari ca lucrarile vor fi de buna calitate si spun ca nu au existat probleme nici in alte zone in care au facut constructii asemanatoare.
„E un proiect stas, aprobat. Noi suntem simpli executanti, noi respectam un proiect. Sa vina cu o dispozitie de santier si putem sa il facem cum vor ei. Au fost zone cu apa mult mai multa, tot la fel s-a facut si nu au fost probleme”, a spus Ioan Negurici, unul dintre muncitori.
Unii dintre localnici au reusit insa sa obtina refacerea podetelor intocmai cum au fost inainte, dupa ce au cerut in mod oficial societatii sa faca acest lucru.
„Eu am facut scandal si suntem mai multi care am semnat o lista si noua o sa ne refaca podurile. Celor care nu au fost acasa in momentul in care au inceput lucrarile o sa le faca poduri inguste”, a spus Alexandru Sas, un alt localnic.
Peste 240 de milioane de lei va costa reabilitarea soselei care duce spre Dej. Lucrarile au inceput in luna martie 2011, durata lucrarilor fiind estimata la 24 luni. Firma care a castigat licitatia pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a drumului european 58 este firma spaniola FCC Construccion.
Sursa: Andrei Gherghel