![]() |
![]() |
Vezi VIDEO – imagini Qatar
Vezi VIDEO editat
Speranta unui trai mai bun si vorbele frumoase ale unei femei din Ciocotis ca vor castiga mii de euro pe luna i-au condus pe cativa maramureseni la munca in statul arab Qatar. Daca la plecarea din tara, locul de munca oferit parea lozul castigator, la fata locului oamenii s-au trezit mai degraba exploatati, decat angajati. Dupa o luna muncita la constructia palatului unui seic, acestia n-au mai rezistat si au cerut sa fie platiti ca sa se poata intoarce acasa. Salariul nu li s-a platit insa, iar ca sa scape de acolo au fost nevoiti sa se imprumute cu bani pentru biletul de avion de la rudele de acasa. Dupa experienta neplacuta traita in Qatar, maramuresenii s-au hotarat sa isi faca publica povestea, dar, totodata, sa ii dea in judecata pe cei care le-au promis iluzii.
De la prieteni au aflat maramuresenii ca femeia poate sa ii ajute sa ajunga in Qatar, iar cand s-au intalnit cu aceasta ca sa afle conditiile de munca nu s-au gandit ca vor intampina probleme. La momentul in care au contactat-o, acestia nu stiau despre Virginia Vint, cum au spus ca se numeste intermediara, decat ca este o fosta candidata la Primaria Cernesti la alegerile din iunie 2012 si ca, la Ciocotis, locuieste intr-un adevarat palat, casa ei fiind cat patru.
Circa 10 barbati din Maramures, dar si alti cetateni din juetele Suceava, Bistrita si Salaj au ajuns astfel la munca in Qatar. Maramuresenii au povestit ca si-au platit taxele necesare plecarii din tara, biletele de avion si documentele despre care li s-a spus ca au nevoie, de inticmirea documentatiei ocupandu-se chiar Virginia Vint. Circa 1.500 de euro i-a costat pe fiecare deplasarea, insa oamenilor li s-a spus ca isi vor recupera rapid banii, pentru ca in Qatar vor putea castiga chiar si 2.000 – 3.000 de euro daca muncesc bine.
Dupa ce au ajuns acolo, in luna iunie a acestui an, barbatii au gasit conditii de lucru proaste, iar de trai si mai si, intr-o filmare a acestora in casa in care au fost cazati si pe care au impartit-o cu vreo 30 de persoane putandu-se observa cum misuna gongile prin sertare iar sculele de lucru sunt in aceeasi incapere cu ei. “Cand am ajuns acolo nu a fost ceea ce ni s-a promis. Acolo au fost niste conditii foarte mizere, pentru ca stateam 30 intr-o casa foarte nasoala. Doua aragazuri la 30 de oameni, o singura bucatarie. Acolo ni s-au retinut pasapoartele timp de o luna, cica sa ne faca actele, dar pana la urma nu ni s-au mai facut. Ei au promis dinainte ca o sa fie bine, dar nu a fost bine deloc…”, a spus unul dintre reclamanti, Ionut Magut.
Un alt muncitor, care a dorit sa ramana in anonimat, a povestit ca se muncea in conditii periculoase. ”Eram ca Nadia Comaneci la barna”, a spus el, vorbind despre echilibristica pe care erau nevoiti sa o faca pe schele. Nu a fost singura reclamatie la adresa angajatorului din Qatar, mai multe nereguli fiind semnalate de catre cei ajunsi acolo. Cea mai importanta a fost aceea ca nu au fost platiti pentru orele prestate. ”La lucru unde ne-au dus nu au avut scule, nu au avut nimic. Niste schele pe care am stat cum am stat, ni s-a promis ca ne dau bani, dar nu ni s-au dat bani decat de mancare, dupa care am ajuns in data de 5 (n.r. – iulie), cand trebuia sa ne dea salariile pe 10 zile. Eram platiti la metru si trebuia sa ne dea banii din doua in doua saptamani si nu au avut bani sa ne dea. Ni s-a spus sa mai asteptam, ca o sa fie bine, dupa care si ei au ajuns la concluzia ca nu are rost sa mai stam”, a spus Ioan-Marius Marchis-Chis.
Dupa aproximativ o luna, maramuresenii au decis sa revina acasa, conditiile degradante si lipsa banilor determinandu-i sa renunte, mai ales ca nu erau retinuti de nimic, neavand un contract de munca. ”Doamna Vint ne-a promis, n-am vazut nimic din toate promisiunile. Era vorba ca 3.000 de dolari ii facem asa…, usor, si daca stim, si daca nu stim meserie. Domnul Vint (n.r. – sotul Virginei Vint) a avut un avantaj ca ne-a dus pe toti acolo. El lua comisionul pentru fiecare om, 5%, plus ca l-au pus director acolo, cu salariu fix de 2.000 de euro. Cand s-a ajuns la problema salariilor, domnul Vint a vrut sa fuga de acolo. El a luat masina si a fugit, ca nu a avut sa ne dea banii. In loc sa stea cu noi, sa ne indrume, el a intins-o”, a spus un alt maramuresean, Augustin Neamtu.
Cu bani luati pe datorie si cu o paguba deja inregistrata, maramuresenii au ajuns acasa chiar zilele trecute, iar acum s-au decis sa isi caute dreptatea. De la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures au aflat ca nu pot primi sprijin, atata vreme cat au plecat pe cont propriu. ”Atata timp cat acest raport contractual a fost intre o persoana, in calitate de salariat si o societate cu un sediu social intr-un stat strain, poate sa fie stat membru al Uniunii Europene sau extracomunitar, acea persoana se poate adresa, in conditiile in care se considera prejudiciata intr-un mod sau altul, considerandu-se inselata, organelor de urmarire penala, respectiv Politiei si Parchetului. Cazurile de acest gen nu intra in atributia noastra”, a explicat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Oamenii au intentia sa o dea in judecata pe maramureseanca din Ciocotis care i-a innebunit de cap, vorbindu-le despre cat de bine le va fi in Qatar. In schimb, femeia acuzata a spus ca de vina sunt muncitorii, care nu si-au facut treaba iar acum l-au lasat pe sotul ei sa traga ponoasele dupa ei. Virginia Vint a declarat ca barbatii au fost cei care au contactat-o si i-au cerut sa ii ajute sa ajunga in Qatar, dar a adaugat ca nu a facut-o pentru bani, ci sa isi ajute sotul care este director tehnic la o firma din Qatar. ”Si-au platit fiecare viza, 100 de dolari, si fiecare si-a platit biletul de transport, normal. Vizele de vacanta sunt pentru o luna, insa vizele lor au fost pe 5 luni, iar la 5 luni se facea contract de munca. Eu am o autorizatie de acolo trimisa in tara, ca sotul este acolo director tehnic”, a spus femeia.
Ea a mai povestit ca vina le apartine in exclusivitate muncitorilor care nu au facut lucru de calitate si nu au inteles ca programul de lucru era intre orele 19.00 si 3 dimineata. ”Sotul meu are 9 ani de Israel, 7 ani de Spania, de ce sotul a putut sa ramana sa lucreze in santier in locul lor? Pentru ca e un contract care trebuie terminat! Jumatate oamenii au spus ca raman ca sa isi ia banii, iar jumatate au spus ca vin acasa. Ce trebuia el sa faca? Daca ar fi venit acasa cu totii, veneau fara bani de drum. Daca au ramas acolo, astialalti ce au venit au semnat ca au nevoie doar de iesirea din tara… Asa au semnat ei la patron.”
Virginia Vint a spus ca sotul ei ar fi trimis in Qatar de o firma din Ulmeni, in luna februarie. Ea nu a reusit sa explice prea clar modalitatea de intermediere pe care a facut-o, precizand doar ca ar fi trebuit sa ramana tot grupul, chiar si in conditiile grele de acolo, ca sa termine lucrarea. Ea a considerat ca pe o razbunare reclamatiile indreptate impotriva ei si a aratat ca alti muncitori rezista acolo de opt luni, sugerand ca se poate.
„Daca nu s-a terminat nici luna, si nu au stat nici sa termine lucrarea, vi se pare normal ca sotul sa ramana si sa lucreze si altul sa plece de la munca numai asa? Sunt persoane plecate de 8 luni de zile, care au ales sa ramana, de ce au ramas aia si s-au intors astia care nu au avut nici macar o luna? Eu asa justific, ca nu a fost toata lumea serioasa. ”Nici nu mai stiu acum cum ii situatia si ce se va intampla, dar nici asta nu mi se pare normal: trebuiau sa stea, sa nu se razbune nici unul, nici altul, pana se termina luna si la finalul lunii sa vada daca primesc sau nu primesc”, a spus femeia.
Muncitorii au spus insa ca nu ar mai fi ramas nicio zi in Qatar, iar povestea lor spera sa ii determine pe alti maramureseni care vor sa mearga la munca in strainatate sa deschida bine ochii si sa nu dea crezare promisiunilor care li se fac de catre diversi intermediari sau angajatori.
Sursa: Gabriela Kuhajda