Firma care furnizeaza scolilor din municipiul Baia Mare cornurile pentru pentru elevi ar putea fi “exclusa din contract”, dupa ce la Primarie s-au inregistrat mai multe reclamatii cu privire la calitatea indoielnica a produselor de panificatie distribuite. Pe langa ca acestea sunt necoapte, de multe ori sunt tari precum piatra, din cauza ca sunt aduse de la zeci de kilometri, tocmai din Cluj. Mai mult, au fost cazuri in care produsele nu respectau nici macar greutatea de 80 de grame, inscrisa pe punga. Reprezentantii scolilor, parintii, dar si elevii prefera sa arunce cornurile la cosul de gunoi sau sa le dea la porumbei, decat sa le consume.
Mai multi parinti si dascali au sesizat autoritatile locale privind proasta calitate a cornurilor care ajung pe bancile copiilor din unitatile de invatamant baimarene. ”Elevii de la scoala noastra nu prea mananca aceste cornuri. Fie le arunca, fie se bat cu ele sau se joaca”, a declarat Rafila Bizo, administratorul scolii cu clasele I-VIII ”Lucian Blaga” din Baia Mare.
Daca, insa, cineva crede ca elevilor nu le este foame, se inseala. La toate cele trei chioscuri de alimente care se gasesc in preajma scolii “Lucian Blaga” trec foarte bine cornurile cu ciocolata, sucurile si dulciurile. Singurii care se bucura din plin de faptul ca elevii arunca la gunoi sau pe jos produsele din panificatie oferite gratuit de catre Ministerul Educatiei sunt prombeii care mai ciugulesc din ele si boschetarii care le aduna din tomberoane dupa terminarea orelor.
De marti, 3 noiembrie, angajatii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor vor fi trimisi in controale in scolile din municipiul Baia Mare, pentru a verifica produsele furnizate in cadrul programului guvernamental ,,Cornul si Laptele”. Cel putin asta sustine viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, care a declarat ca le va trasa aceasta sarcina celor de la Protectia Consumatorilor, iar in functie de rezultatele verificarilor se vor lua masuri, ajungandu-se pana la rezilierea contractului cu firma distribuitoare de cornuri.
“Daca la lapte nu avem nicio problema, la cornuri avem o problema. Firma care a castigat licitatia va trebui sa remedieze deficientele, altfel risca sa fie exclusa din contract si vom aduce o alta firma, care sa poata furniza cornul pentru copii. Sunt tot mai dese reclamatiile ca acesta vine la gramaje diferite si nu respecta standardele de 80 de grame. O alta problema ar fi ca acest corn nu ajunge de fiecare data proaspat, ci este vechi de cateva zile”, a confirmat Mircea Dolha.
Primaria ofera furnizorului pentru un corn circa 0,60 lei, insa autoritatile sunt de parere ca pretul mic nu ar trebui sa justifice lipsa calitatii. Cat priveste motivatia Primariei cu privire la colaborarea cu firma care are punctul de lucru tocmai la Cluj, Mircea Dolha a aratat ca la licitatie poate participa orice societate, din orice zona, cu conditia sa respecte termenii contractului si sa ofere produse de calitate.
Sursa: Camelia Tocaci, Calin Dragomir