Vezi VIDEO
Practici inselatoare in unele magazine baimarene. Produsele congelate sunt vandute cu surplus de gheata in ambalaj pentru a cantari mai mult. Este unul dintre aspectele care o nemultumesc pe Gyongyike Bondi, subprefectul judetului Maramures. Aceasta a semnalat conducerii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor ca frecvent se intampla ca un consumator sa cumpere un produs congelat, care dupa dezghet cantareste mult mai putin decat gramajul inscriptionat pe eticheta. Subprefectul a marturisit ca a fost chiar si ea victima unei astfel de practici comerciale ilegale.
Subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a reclamat in cadrul sedintei Consiliului Consultativ pentru Protectia Consumatorilor ca este nemultumita de faptul ca produsele congelate, odata ce sunt dezghetate, dau la gramaj mai putin decat cantitatea inscrisa pe ambalaj. Subprefectul a precizat ca a cumparat file de peste, iar in pachet a gasit o bucata mare de gheata, care a tras mult la cantar.
“Daca iei, de exemplu, file de peste, intre doua felii mai este o bucata de gheata. La fel puiul congelat are un bot de gheata, parca este o tehnologie de inselat lumea. Si eu am vrut de ”n” ori sa fac reclamatie, dar am zis ca oare cum sa fac? Sa iau pestele? Sa iau oala in care e apa?” – a aratat subprefectul Gyongyike Bondi.
Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures, Olivia Ardelean, a precizat ca legea permite ca produsul sa contina pana la 15 % apa, in cazul produselor congelate. Aceasta a recunoscut insa ca sunt situatii frecvente de practici comerciale ilegale, avand chiar o sesizare din partea unui operator economic care a atras atentia ca a constatat o diferenta de aproape o jumatate de kilogram in cazul unui produs congelat.
“Noi chiar am avut o reclamatie, in care era vorba despre o diferenta de aproape o jumatate de kilogram. Ne-a sesizat un operator economic. Pana la 15 % e permis de lege”, a spus Olivia Ardelean.
Directorul de la Protectia Consumatorilor recomanda cetatenilor ca in cazul in care se confrunta cu astfel de probleme sa sesizeze institutia, chiar si telefonic. Odata primita reclamatia, comisarii se vor deplasa la operatorul economic si vor verifica produsul reclamat.
“Printr-o scrisoare simpla sau prin telefon puteti sa depuneti o sesizare, pentru a sesiza operatorul economic de unde ati cumparat produsul, si atunci noi ne deplasam, luam produsul respectiv, il ducem la laboratorul Larex. Se decongeleaza si verificam care este diferenta, cantarim produsul. E o practica comerciala ilegala”, a explicat Olivia Ardelean.
Sursa: Camelia Tocaci