Vezi VIDEO
Maramuresul a urcat un loc in topul national al completarii formularelor pentru recensamantul agricol european. De pe locul 17, autoritatile judetene privesc la clasament, dar si inspre Cer, solicitand preotilor sa anunte, dupa Sfanta Liturghie, importanta actiunii, in speranta ca in felul acesta maramuresenii vor deschide usa recenzorilor, iar procentul de completare va catapulta judetul in varful topului.
O noua saptamana, un nou bilant al actiunii de recenzare agricola din Maramures. Dupa ce i-a mustruluit pe recenzorii care in perioada dintre sarbatori mai mult au petrecut decat s-au ocupat de actiune, autoritatile judetene au anuntat o crestere a procentului de completare al formularelor, acesta fiind de aproape 67%. Comparativ cu saptamana trecuta, Maramuresul a urcat un loc, ajungand pe pozitia a 17-a.
“Pe tara, procentul de realizare este de 67,29%. Deci noi, cu 66,69%, suntem pe un loc bun, suntem multumiti si de ritmul de recenzare. Stam mai bine decat data trecuta”, a aratat Vasile Pop, seful Directiei Judetene de Statistica Maramures.
In clasamentul national, Maramuresul este incadrat de Braila, Dambovita, Alba, Ialomita, Timis si Botosani. Conform ultimului bilant judetean, 39 din cele 76 de administratii locale au procentul sub media pe tara, iar patru localitati au un procent de completare al formularelor sub 55. Codasele sunt Vima Mica, Vadu Izei, Coroieni si Sarasau.
In orase, procentul de completare a formularelor nu este multumitor (Baia Mare – 60%, Sighetu Marmatiei – 57,9%, Tautii Magheraus – 58%, Baia Sprie – 63%, Cavnic – 61%, Viseu de Sus – 56,55%). Gradul mai scazut de completare a formularelor in orasele din judet a agitat spiritele in randul autoritatilor.
Directorul de la Statistica si secretarul municipiului Baia Mare au avut pareri contradictorii cu privire la masurile care trebuie luate. In vreme ce Pop a atras atentia ca in Baia Mare recensamantul agricol ar trebui sa se desfasoare mai bine, pentru ca municipiul nu poate fi comparat cu un sat, unde recenzorii ajung mai greu din cauza conditiilor meteorologice, Rodica Brad a replicat ca baimarenii nu sunt suficient de informati, pentru ca nu ii intereseaza actiunea.
In replica, subprefectul Gyongyike Bondi a opinat ca romanii nu manifesta o “atitudine europeana” si ca, din acest punct de vedere “ar trebui sa fim in Togo, nu in Uniunea Europeana”.
“Rodica, daca nu se poate asa, schimbam placa! Atunci aducem alti recenzori”, a mai spus subprefectul de Maramures.
In cele mai multe cazuri, procentul este scazut din cauza faptului ca localnicii refuza sa-i lase pe recenzori in gospodarii. Oamenii se tem ca recensamantul sa nu conduca la noi scumpiri si impozite, dar sunt reticienti si cand semneaza, de frica sa nu isi piarda bunurile.
“Oamenii nu inteleg ce inseamna acest recensamant, au rezerve. Le e frica de impozite in plus, ca ar putea pierde ceea ce au. Asa ca recenzorii sunt nevoiti sa mearga si de catre doua-trei ori la o gospodarie. Acum, la ora cinci-sase e seara – avem ca recenzori si femei, care merg insotite de soti. Ne facem griji si pentru siguranta lor personala”, a aratat Rodica Brad, secretarul municipiului Baia Mare.
Pentru succesul actiunii, directorul de la Statistica, Vasile Pop, crede ca trebuie cerut ajutorul… preotilor. Mizand pe increderea maramuresenilor in biserica, oficialul le recomanda fetelor bisericesti sa le vorbeasca oamenilor despre recensamantul agricol dupa Sfanta Liturghie.
“N-ar fi rau ca preotii, asa cum fac diferite anunturi dupa ce fac predica si spun: venim cu crucea – stim unde merge popa cu crucea in fiecare ora, in fiecare zi – sa vorbeasca despre actiunea de recensamant in biserica. Este cel mai eficient mijloc de popularizare”, a explicat Pop.
Pentru bunul mers al recensamantului, care se desfasoara pana in 31 ianuarie, comisia tehnica a inlocuit deja din functie doi coordonatori, doi recenzori sefi si 30 de recenzori.
Sursa: Catalin Tineghe