Vezi VIDEO
De astazi, 1 octombrie, toate societatile vor trebui sa plateasca dari Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in functie de cifra de afaceri. Contribuabilii care sunt la zi cu taxele privind impozitul minim vor putea sa achite, incepand cu 1 octombrie, impozit in functie de profit. Restantierii pe al treilea trimestru au termen pana in 25 octombrie sa-si plateasca impozitul minim, dupa care, pentru lunile urmatoare, respectiv noiembrie decembrie, vor achita impozitul pe profit. Reprezentantii ANAF Maramures se abtin de la orice comentariu privind aceasta ordonanta.
Dupa trecerea de la impozitul forfetar, la cel minim, guvernantii au hotarat sa-l inlocuiasca si pe cel din urma cu unul bazat pe cifra de afaceri. Astfel, in functie de castigul fiecarei societati, darile la stat se vor modifica.
“Incepand cu 1 octombrie 2010, toate societatile vor plati impozitul pe profit dupa formula generala de calcul a impozitului pe profit. Agentii economici care au platit pana la aceasta data impozitul minim, vor plati pana in data de 25 octombrie acelasi tip de impozit. Comportamentul agentilor economici dupa aparitia acestei ordonante nu-l putem anticipa si nu-l putem evalua deocamdata”, a spus Vasile Gradisteanu, sef administratie adjunct ANAF Maramures.
Potrivit sefului ANAF, impozitul va trebui platit anual si va putea fi achitat in patru transe.
“Venituri totale, minus veniturile neimpozabile, minus cheltuieli totale, plus cheltuieli nedeductibile, asta este formula generala de calcul a impozitului pe profit, care se inmulteste cu 16% si astfel se poate plati impozitul pe profit”, a adaugat Gradisteanu.
Modificarea formei de impozitare nu ii mai mira pe managerii firmelor, care s-au obisnuit deja cu schimbarile si deciziile luate de guvernanti in privinta acestei taxe.
„De obicei, guvernul nostru cand ia o decizie care se vrea a fi pentru binele nostru, vine cu o decizie proasta. Anul acesta a fost un an foarte dificil pentru toate firmele, pentru noi personal nu a fost foarte greu dar asta numai datorita faptului ca avem investitori straini si depindem prea putin de Guvernul Romaniei. Avem treaba cu guvernul numai la colectarea de taxe”, a fost de parere Daniela Duda, directorul executiv al unei firme din domeniul confectiilor.
Reprezentantul ANAF Maramures spune ca, din luna mai a anului trecut, odata cu introducerea impozitului minim, si-au suspendat activitatea peste 3.000 de societati pentru a scapa de impozitul minim. Pe de alta parte, din 2009, firmele care au platit impozitul minim au adus la bugetul de stat circa sase miliarde de lei vechi.
Potrivit specialistilor, impozitul minim era 2.200 lei pe an si putea fi achitat in patru transe, iar cel maxim 43.000 lei/an. Chiar daca impozitul pe profit va putea fi platit intr-o modalitate similara cu cel minim, formula de calcul se va face in functie de cifra de afaceri.
Sursa: Adina Timis si Andrei Gherghel