Statele occidentale au salutat demisia presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, ramanand prudente asupra evolutiei situatiei in Egipt, in timp ce scene de bucurie au avut loc in mai multe tari din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.
„Egiptul nu va mai fi niciodata acelasi”, a afirmat vineri presedintele Statelor Unite, Barack Obama, la cateva ore dupa demisia lui Mubarak, cerand armatei sa asigure o tranzitie spre democratie „credibila in ochii poporului egiptean”.
„Egiptenii au spus clar ca nimic nu va fi acceptabil cu exceptia unei democratii veritabile”, a subliniat el, avertizand ca „zile dificile” s-ar putea anunta in tara.
Casa Alba a apreciat de asemenea ca regimul islamic iranian se teme de „vointa poporului sau”, dupa manifestatiile populare fara precedent din Egipt.
„Vocea poporului egiptean (…) a fost ascultata”, a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, facand apel la o „tranzitie transparenta, in ordine si pasnica”.
Salutand plecarea lui Mubarak, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat convins ca tara va ramane „o forta pentru stabilitatea si securitatea regiunii”.
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a apreciat ca Hosni Mubarak „a ascultat vocea poporului egiptean” si a facut apel la un Guvern reprezentativ.
Demisia presedintelui Mubarak este „o schimbare istorica”, a declarat la randul sau cancelarul german, Angela Merkel, facand apel la noul regim egiptean sa respecte „securitatea Israelului” si tratatul de pace cu aceasta tara.
Premierul canadian Stephen Harper a facut apel la Cairo sa „garanteze respectarea” pacii cu Israelul si „respectarea drepturilor persoanelor, inclusiv ale minoritatilor, in special cele religioase”.
Egiptul trebuie sa se indrepte catre „un Guvern civil si democratic”, a subliniat la randul sau premierul britanic, David Cameron.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a salutat decizia „curajoasa si necesara” a lui Mubarak si si-a exprimat speranta ca noile autoritati vor organiza alegeri „libere si transparente”.
Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Trinidad Jimenez, a facut apel la o tranzitie „rapida si pasnica” spre democratie, ca si seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, sau premierul australian, Julia Gillard, care a insistat asupra formarii unui „Guvern civil” dupa alegeri.
In opinia ministrului suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, „ceea ce se va intampla acum va fi crucial pentru posibilitatile democratice ale Egiptului”. Premierul grec, Georges Pandreu, a apreciat ca procesul de democratizare a Egiptului va fi dificil si laborios”.
Elvetia a decis sa blocheze „cu efect imediat” orice bunuri pe care le-ar putea detine in Confederatie Hosni Mubarak si anturajul sau.
Moscova parea sa aiba dificultati in a reactiona. Agentiile ruse de presa au difuzat declaratia sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care nu face nicio mentiune privind demisia lui Mubarak si isi exprima speranta privind „restabilirea stabilitatii” in Egipt, in urma „ultimelor evenimente”.
China s-a pronuntat si ea pentru o revenirea la „stabilitate si ordine publica pe cat de rapid posibil”, potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
Israelul, care se teme de o consolidare a islamismului in favoarea schimbarilor, a reactionat cu prudenta, sperand ca tranzitia care incepe va avea loc fara probleme.
Miscarea islamista palestiniana Hamas a salutat plecarea lui Hosni Mubarak, apreciind ca este „inceputul victoriei revolutiei”, iar scene de bucurie si concerte de claxoane au avut loc in mai multe tari din Orientul Mijlociu, in special in Liban, Iordania, Qatar si Yemen.
Iranul a apreciat ca egiptenii au obtinut „o mare victorie”, in timp ce Fratii Musulmani din Iordania au evocat o „lectie pentru multe regimuri arabe”.
In Tunisia, unde o miscare de contestare comparabila celei din Egipt a provocat caderea regimului presedintelui Ben Ali, o explozie de bucurie a avut loc pe strazile capitalei.
Guvernul tunisian a salutat la randul sau „lupta poporului egiptean si sacrificiile sale”, precum si „rolul armatei egiptene in protectia tarii si a egiptenilor in cursul ultimelor saptamani dificile”.
Turcia a transmis „felicitarile” sale poporului egiptean si a declarat ca asteapta un nou „sistem” care sa raspunda cerintelor poporului.
Emiratele Arabe Unite s-au declarat increzatoare in capacitatea armatei de a conduce tara „astfel incat sa raspunda aspiratiilor si sperantelor poporului egiptean”.
Sursa: Mediafax