Vezi VIDEO
Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinte si imobilelor care au executat lucrari de interventie pe cheltuiala proprie beneficiaza, in conditiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuintei pe o perioada de minimum 7 ani. Scutirea este, insa, conditionata de obtinerea auditului energetic prin care se certifica realizarea recomandarilor propuse de catre auditorul energetic pentru cladiri. Facilitatea este inclusa in Ordonanta de urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, intrata in vigoare de cateva zile.
Numerosi maramureseni ar putea beneficia de prevederile actului normativ, tinand cont ca majoritatea a platit din buzunarul propriu lucrarile de reabilitare termica, deoarece nu au primit niciun ajutor de la bugetul de stat desi au existat legi in acest sens. La fel ca si in anii precedenti, acestia vor fi nevoiti sa isi reabiliteze termic blocurile din bugetul propriu pentru ca bani nu sunt.
Baia Mare a fost exclusa de pe lista localitatilor tarii care au primit finantare de la stat pentru termoizolarea locuintelor. Teoretic, potrivit legii, 50% din costul lucrarii ar fi trebuit suportat de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local si doar 20% de catre proprietari, dar numai in conditiile in care s-ar fi alocat fonduri in acest sens. Cum nu s-a intamplat asta, baimarenii au platit integral lucrarea.
“Am depus acum trei ani pentru 16 blocuri, deja 7 si le-au facut oamenii ca n-au mai asteptat si celelalte asteapta. Nu le-a dat niciun ban”, a spus viceprimarul Dumitru Matei.
In ciuda piedicilor puse de guvernanti, baimarenii au continuat sa faca reabilitarea termica a locuintelor, sa isi monteze termopane si sa isi inchida balcoanele. Numarul cererilor este in crestere, dupa cum au precizat reprezentantii firmelor de constructii.
“Comparativ cu anii trecuti, cererea este intr-o continua crestere. Pot sa zic aproximativ cu 20% pe an e mai mare. Tot mai multa lume doreste sa-si faca aceste reabilitari termice. Pentru Baia Mare, cam toate lucrarile sunt din buget personal, insa pentru alte orase unde mai lucram noi au fost si prin bugetul statului, astfel locuitorii platind doar 20%”, a declarat managerul unei firme de constructii, Cristian Magdau.
Un alt amendament adus legii care se refera la cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte se refera la faptul ca procentul de contributie de la bugetul local pentru reabilitarea locuintelor poate fi mai mare de 30 in cazul persoanelor cu handicap, dar si al celor singure sau al familiilor cu venituri medii nete lunare mai mici decat castigul salarial mediu net lunar pe economie. De asemenea, in modificarile legislative recent intrate in vigoare, se mai prevede ca si inchiderea balcoanelor cu tamplarie se considera investitie in cresterea performantei energetice si se incadreaza in facilitatile fiscale.
Sursa: Gabriela Kuhajda