![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
ACTUALIZARE 3: Un control la sange a fost derulat, astazi, 30 iulie, in toate pietele din municipiul Baia Mare. Verificarile, dispuse de primarul Catalin Chereches, au vizat conditiile de comercializare si au implicat reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, ai Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor si ai Directiei Sanitar-Veterinare, dar si politisti locali. Prima masura dispusa a fost aceea de inchidere a halei de lactate din Piata Izvoarele.
Probele luate de specialisti au indicat ca branzeturile scoase la vanzare in acest punct comercial aveau o temperatura de 29 de grade, care e inadmisibila pentru astfel de preparate, deoarece permite fermentarea si dezvoltarea bacteriilor.
„Si laptele se vinde cu eticheta. Deci trebuie sa aveti o inregistrare la DSV, la noi, prin care vi se explica tot. Legea-i lege! Problema este ca degeaba aveti documente daca nu ‘semnalizati’ acest lapte! Sa puneti pe recipient o ecticheta pe care sa scrie ‘lapte de vaca’! Nu aveti aici facilitati de frig. Aduceti laptele direct de acasa si il puneti pe taraba! Dupa ora 14.00 – 15.00 o sa avem probleme cu acest lapte, datorita lipsei climatizarii de aici”, a punctat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop
Vitrine de forma in piata de la Gara
In urma raziei dispusa de primarul Catalin Chereches, precupetilor li s-a cerut ca pana cel tarziu la ora 16.00 sa isi mute marfurile si sa elibereze tejghelele, urmand ca de maine dimineata sa se puna efectiv lacat pe spatiul destinat vanzarii de lapte si branza.
O alta decizie a vizat suspendarea comercializarii de produse lactate in Piata Albina, din cartierul Sasar, unde laptele era tinut de comercianti in soare, pe tarabe, dar si in Piata de la Gara, unde o investitie din 2010 a municipalitatii s-a dovedit a fi o mare pacaleala – in loc de vitrine frigorifice, comerciantilor le este pusa la dispozitie o masa cu o vitrina simpla, care nu izoleaza din punct de vedere termic.
„In Piata Izvoarele, piata care in mod ciudat apartine SC Piata Aliment SA si nu municipiului Baia Mare, fara sa aiba un titlu cert asupra proprietatii, s-au constatat deficiente cu privire la modul in care se vand produsele lactate intr-o hala care nu are niciun fel de dotari, sau prea putine dotari, pentru a se realiza acest tip de vanzari. Am continuat demersul nostru in Piata Albina, unde nu exista niciun fel de dotare pentru vanzarea unor astfel de produse, ma refer la lactate, oua… Acolo este clar ca este interzisa vanzarea unor astfel de produse, neexistand niciun fel de dotari. Apoi am mers mai departe la pietele care apartin municipiului: Piata de la Gara si Piata Bilascu. Piata de la Gara este o investitie mult laudata a municipiului Baia Mare, prin 2010. Am ajuns la concluzia ca ceea ce era declarat ca vitrine frigorifice nu erau decat niste panouri de plexiglas, fara instalatii de refrigerare, de frig”, a declarat primarul municipiului in urma verificarilor derulate astazi.
In cazul Pietei de la Gara, primarul Catalin Chereches a solicitat demararea unei verficari a investitiilor efectuate din bani publici in urma cu trei ani. In spatiul existent vor fi montate in zilele urmatoare peste 20 de vitrine frigorifice conforme, care urmeaza a fi achizitionate de Serviciul Public Ambient Urban. Masura a fost luata pentru a le crea comerciantilor de produse lactate posibilitatea sa se mute din hala de profil a Piatei Izvoarele, sigilata de primarie, DSV si DSP.
Trei amenzi usturatoare pentru societatea Piata Aliment SA
Tot in urma raziei de astazi s-au dat trei amenzi societatii Piata Aliment SA, care administreaza pietele din municipiu. Cea mai mare dintre ele, de 20.000 de lei, a fost aplicata de Politia Locala pentru lipsa vizei pe autorizatia de functionare, in baza Legii 12/1990 care vizeaza efectuarea de acte sau fapte de comert fara a indeplini conditiile prevazute de actul comercial.
O a doua sanctiune, de 18.000 de lei, e, conform Hotararii de Guvern 348/2004, art. 32., literele (a) si (b), pentru functionarea pietei fara autorizatie de functionare eliberata de catre autoritatea publica locala, respectiv fara un regulament propriu, elaborat de administratia pietei si avizat de catre autoritatea locala. Cea de-a treia amenda a fost data de catre Compartimentul de Mediu din cadrul Politiei Locale Baia Mare, pentru faptul ca administratia pietelor nu asigura conditii de comercializare conform unui regulament propriu, si se ridica la 2.500 de lei.
Conditiile existente in piete ii nemultumesc inclusiv pe precupeti. „Daca noi platim aici, de ce nu ne fac conditii? Administratorul pietei isi ia banii si-a plecat! Vine pe la 10.00 – 11.00, platim taxa pe masa – cinci lei pe zi -, si nu il mai vedem pana a doua zi. Nu ni s-a spus nimic referitor la conditiile in care putem comercializa produsele si nu avem un regulament afisat undeva sa scrie negru pe alb ce si cum. Nu am semnat nimic cu nimeni de la Piata, nu ne-a arat nimeni nimic!”, a declarat un producator autorizat de produse lactate.
„Nici nu prea ne vin clientii aici, spun ca pute…”, a sarit o „vecina” de masa, tot producator de cas si branza.
Razboi impotiva conditiilor infecte din piete
Neregulile gasite in pietele din municipiul Baia Mare ingrijoreaza autoritatile locale, care au declarat razboi conditiilor improprii de trasport si comercializare a produselor. „Suntem, de mai bine de 20 de ani, noi, baimarenii, intr-o continua asteptare pentru conditiile din pietele muncipiului Baia Mare, in special conditiile din Piata Izvoarele. Cred ca a venit momentul sa punem piciorul in prag si nu cred ca trebuie sa mai acceptam si noi, autoritatea locala, baimarenii si producatorii sa fim batjocura unor smecheri care tot timpul sunt ori peste lege, ori pe sub lege, dar niciodata nu respecta intru totul reglementarile legale si modul in care ar trebui sa se realizeze comertul in astfel de zone”, a conchis primarul Catalin Chereches.
Singura piata din Baia Mare conforma pentru comert s-a dovedit a fi cea de pe strada Gheorghe Bilascu, recent amenajata de administratia urbei. In spatiul dotat cu toate utilitatile necesare vor fi amplasate alte 20 de vitrine frigorifice noi, iar producatorilor li se va crea posibilitatea sa inchirieze mese pentru a-si putea valorifica marfurile. Recomandarea pentru baimareni este aceea de a alege aceasta piata, de pe Bilascu, pentru a cumpara produse traditionale din lapte, in ideea de a evita problemele de sanatate care pot sa apara atunci cand preparatele sunt tinute la temperaturi foarte ridicate.
Razia derulata in Baia Mare a vizat in special producatorii, respectiv comerciantii de lactate si preparate derivate. Ea vine dupa o serie de controale derulate ieri de catre inspectorii sanitar-veterinari, dar care s-a soldat cu simpla confiscare a catorva zeci de kilograme de branza si lapte. Masurile drastice se impun dat fiind faptul ca aceste produse au ajuns sa fie vandute in plin soare. In plus, in municipiu a fost inregistrat un val de toxiinfectii alimentare, aproape 100 de persoane ajungand la Spitalul de Boli Infectioase in ultima saptamana.
Sursa: Cosmin Mesaros