Autoritatile locale din Borsa si Moisei isi disputa un catun in care locuiesc doar 30 de familii. Asezarea, care se intinde pe 400 de hectare de teren, apartine in prezent de orasul Borsa, insa alesii din Moisei au inceput sa o revendice de acum un an, dintr-un orgoliu declarat chiar de primarul comunei, Toader Stetco. Catunul se numeste Valea Hotarului, iar azi, 28 februarie, a fost negociat la “masa verde” de reprezentantii celor doua comuntati, intre partile beligerante fiind prefectul Sandu Pocol. A fost a doua runda de negocieri pentru preluarea catunului.
Reprezentantul guvernului in teritoriu si-a propus sa mearga astazi la fata locului, insa in ultimul moment s-a razgandit, convocand reprezentantii administratii publice locale la sediul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) din Baia Mare. Primarul din Moisei, Toader Stetco a revendicat dreptul de proprietate asupra catunului, precizand ca in urma cu 600 acesta era al comunei. In mod surprinzator, alesul maramuresean a declarat ca nu a aflat decat anul trecut ca Valea Hotarului nu apartine de Moisei.
“Anul trecut ni s-a adus la cunostinta legea asta 2 din 1968 potrivit careia respectiva zona ar apartine de Borsa. Noi am facut acolo investitii in drumuri, in poduri. Orice problema avea cetateanul, de la Borsa il trimiteau la noi, pentru ca s-a spus ca apartin administrativ de Moisei”, a declarat Toader Stetco. Necunoasterea legii privind organizarea administrativa a teritoriului tarii l-a facut astfel pe primarul din Mosiei sa incalce flagrant legea, directionand bani de la buget intr-o zona care nu ii apatine.
Declaratia alesului local a primit un raspuns ironic din partea reprezentantilor Primariei Borsa, care l-au luat in tarbaca pentru necunoasterea unei legi de baza a administratiei publice locale. “Multumim pentru investitii”, au spus acestia, precizand ca Valea Hotarului le apartine de drept. “Noi nu putem sa ne instrainam suprafetele de teren pe care le administram pentru ca ar fi o jignire la adresa borsenilor. Mai mult, nu putem incalca o lege care spune ca suprafata respectiva de teren apartine de Borsa”, a precizat Maria Mihali, secretar al Primariei Borsa.
Pentru aplanarea conflictului teritorial s-a propus organizarea unui referendum in zona Valea Hotarului, in ideea consultarii locuitorilor catunului in legatura cu preferinta lor administrativa. “S-a pus in discutie organizarea unui referendum, dar nu stim inca metodele legale prin care se poate face acest lucru. Referendumul ar trebui organizat prin acordul ambelor parti. Noi, ca si Institutie a Prefectului, nu putem sa facem un asemenea demers, care probabil ar duce la rezolvarea acestor probleme”, a precizat prefectul Sandu Pocol.
Reprezentantii orasului Borsa ar fi de acord cu un referendum, insa doar in varianta in care sa participe toti locuitorii cu drept de vot, atat din Borsa cat si din Moisei, ceea ce ar dezavantaja din start comuna maramureseana care are 9.000 de localnici fata de ei peste 25.000 ai Borsei.
Ca sa determine luarea rapida a unei decizii, primarul din Moisei a aratat ca oamenii risca sa devina violenti. “Cetatenii sunt foarte nemultumiti. Eu le-am promis ca vin in Baia Mare pentru a rezolva problema. Ori daca le spun ca nu s-a ajuns la niciun rezultat, ma tem sincer sa nu reactioneze violent. Eu am sa anunt din timp si politistii si alte autoritati sa se pregateasca de o eventuala revolta”, a conchis Toader Stetco.
Pana cel tarziu in luna iulie, conflicul trebuie stins oricum pentru ca alesii celor doua localitati trebuie sa avizeze Planurile Urbanistice Generale, iar Valea Hotarului poate fi cuprins doar in unul din ele.
Sursa: Calin Dragomir