Un catun cu cateva zeci de case a ajuns tema de disputa aprinsa intre autoritatile din comuna maramureseana Moisei si cele din Borsa. In discutie este delimitarea administrativ-teritoriala. Mai exact, moiseienii cer ca granita localitatii lor sa fie mutata cativa kilometri buni, pe actualul teritoriu al orasului de la poalele Pietrosului Rodnei.
Cererea a fost inregistrata la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) si a iritat autoritatile borsene. Daca solicitarea ar fi aprobata, vor exista multe persoane care vor fi obligate sa isi schimbe documentele de rezidenta – incepand de la actele de proprietate si terminand cu cele de identitate.
Astazi, 24 februarie, reprezentantii Institutiei Prefectului Maramures au incercat sa transeze problema intr-o sedinta pe care au avut-o la sediul OCPI din Baia Mare. Surse oficiale au precizat pentru eMaramures ca viceprimarul din Moisei si secretarul primariei si-au facut aparitia la discutii, insa edilul din Borsa a absentat, motivand ulterior, telefonic, ca nu a primit convocarea la intalnire.
Discutiile s-au derulat cu usile inchise, insa, ulterior, oficialii Prefecturii au anuntat ca, pentru rezolvarea divergentelor legate de delimitarea administrativ-teritoriala, prefectul, Sandu Pocol, si directorul OCPI Maramures, Vasile Ciuman, vor merge lunea viitoare (28 februarie) in zona. “In discutie e locul numit Valea Hotarului. Nu a fost scandal sau tensiuni in cadrul sedintei, ci s-a convenit sa se mearga la fata locului pentru mediere si pentru luarea unei decizii”, a punctat, pentru eMaramures, purtatorul de cuvant Dan Buca.
Prefectul judetului a intentionat sa medieze azi si divergentele dintre primarii si in cazul altor procese de schimbare a granitelor administrative. El i-a convocat la OCPI pe prim-gospodarii din 19 localitati, insa opt dintre ei nu au raspuns invitatiei. Potrivit purtatorului de cuvant, pe lista absentilor au figurat primarii din Giulesti, Ocna Sugatag, Budesti, Leordina, Viseu de Jos, Poienile Izei, Stramtura si Borsa
“Astazi au fost analizate mai multe solicitari cu privire la o noua delimitare administrativ-teritoriala. O parte din cei prezenti a ajuns la intelegere si a convenit de comun sa delimiteze din punct de vedere administrativ si teritorial hotarele localitatii, in timp ce altii nu au fost de acord cu propunerile facute de autoritatile administratiei publice limitrofe. Discutiile purtate au fost constructive, nu s-a ajuns la cearta, fiecare din cei implicati sustinandu-si punctul de vedere. Cel mai important pentru cetatenii din aceste localitati este sa inteleaga ca dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care le detin nu este afectat”, a declarat prefectul Sandu Pocol.
Reprezentantii Prefecturii sustin ca in urma sedintei de azi au ajuns la intelegere cu privire la delimitarea administrativ-teritoriala primarii de la Campulung la Tisa si Sapanta; Sarasau si Campulung la Tisa; Sighetu Marmatiei-Sapanta; Rona de Sus-Rona de Jos si Sapanta-Certeze. Sunt si alesi care nu au reusit sa ajunga la un punct de vedere comun – Sighetu Marmatiei cu Sarasau; Sieu cu Botiza; Repedea cu Bistra; Rona de Sus cu Bistra si Rozavlea cu Leordina.
Sursa: Larisa Cordea