Vezi VIDEO
Pe langa problemele cauzate de vremea capricioasa – care la inceputul anului a fost deosebit de rece si care va fi caniculara in urmatoarea perioada -, agricultorii din Maramures au mari batai de cap din cauza mistretilor. Turmele de porci salbatici au provocat pagube pe mai multe suprafete de teren cultivat si in unele cazuri au intrat chiar in gospodariile oamenilor. Zona Targu Lapus, cea a Viseului, dar si localitati precum Somcuta sau Baia Mare figureaza pe lista celor mai afectate perimetre.
Oamenii ai caror culturi au fost distruse de mistreti au incercat tot felul de metode pentru a-si pazi semanaturile, dar, pentru ca nu mai fac fata si s-au trezit cu pagube, au apelat la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor (AJVPS) Maramures. Unii dintre maramureseni au cerut despagubiri vanatorilor, chiar daca vina pentru distrugerile inregistrate nu le apartine intotdeauna gestionarilor fondurilor de vanatoare.
„Zonele afectate sunt aproape pe toata raza judetului Maramures – la Targu Lapus, la Viseu, Baia Mare, Somcuta. Masurile care trebuie luate sunt cele de paza, pe care trebuie sa si le faca proprietarii culturilor. Gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia de a realiza cota de recolta din sezonul precedent si de a asigura hrana suplimentara”, a precizat directorul AJVPS Maramures, Ionica Pop.
Legea prevede o serie de situatii in care gestionarilor fondurilor de vanatoare li se pot cere daune, insa trebuie dovedit faptul ca acestia nu si-au indeplinit sarcinile de administrare. In restul cazurilor, maramuresenii sunt indreptati catre primarii, care trebuie sa formeze o comisie speciala pentru solicitarea de despagubiri Statului Roman.
Reprezentantii AJVPS au subliniat ca e necesar ca si proprietarii culturilor si gospodariilor sa isi asigure o paza corespunzatoare, deoarece numarul angajatilor care au in supraveghere fondurile de vanatoare este insuficient – fiecare dintre ei avand alocate aproximativ 10.000 de hectare.
„In acest an sesizarile pe care le-am primit au fost mai putine decat anul precedent. Cu toate astea, la fiecare sesizare noi am trimis raspuns si am intreprins multe actiuni. Pentru despagubiri trebuie constituita o comisie din partea ITRSV-ului, primariei, cu reprezentantul gestionarului fondului de vanatoare si cel din partea Agentiei pentru Protectia Mediului. Aceasta comisie va intocmi un dosar, care va trebui sa indeplineasca anumite conditii, iar Statul Roman are obligatia de a despagubi”, a mai explicat Ionica Pop, pentru eMaramures.
In acest an, cota de recolta la mistreti, pe toate cele 24 de fonduri de vanatoare, este de 275 de exemplare. Potrivit legii, in cazul in care situatia o impune, vanatorii pot sa ia in catarea pustii mistretii care produc pagube insemnate, insa nu au voie sa doboare mai mult de 13 exemplare in intregul judet, in perioada de prohibitie. Aceasta cifra va fi scazuta ulterior din cota aprobata pentru acest an.
Sursa: Anca Popescu Glodan