La vernisajul de la Sopron a fost prezent si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures Emil Marinescu care a precizat ca manifestarea e rezultatul unui parteneriat cu Muzeul National al Ungariei.
In prealabil au mai avut loc doua astfel de expozitii in tara vecina – una la Budapesta si o alta la Szolnok. “Urmatoarea pe lista e localitatea Debrecen. O parte din florile de mina au fost duse deja acolo pentru ca in Sopron nu e suficient loc pentru a le expune.”
Maghiarii sunt extrem de incantati si vor sa organizeze anul viitor o noua expozitie de mineralogie la Budapesta. Pentru asta, muzeul baimarean va primi sume consistente.
Exponatele care sunt acum in Ungaria au vazut aproape intreaga Europa. In parteneriat cu institutii siminare din strainatate, au fost organizate dupa Revolutie zeci de astfel de expozitii. Cele mai recente au fost la Academia Montanistica Freiberg din Germania si la Muzeul Oceanografic din Monaco.
Muzeul baimarean de mineralogie este cea mai mare institutie regionala de acest gen din Europa. Colectia de roci, esantioane minerale, fosile etc. depaseste cifra de 16.000, din care doar 1.000 sunt expuse in in cadrul expozitiei permanente. Multe din florile de mina prezentate sunt raritati, motiv pentru care au fost incluse in patrimoniul national.
Sursa: Larisa Tivadar