UNICEF arata in raportul „Copiii din Haiti: dupa un an – calea lunga de la ajutorare la redresare” ca, desi eforturile de ajutorare si de redresare ale haitienilor si ale comunitatii internationale au fost iesite din comun, procesul de redresare se afla abia la inceput.
„Copiii au avut de suferit in mod special si continua sa sufere enorm din cauza crizelor care s-au succedat in 2010 si inca nu se bucura pe deplin de dreptul lor la supravietuire, sanatate, educatie si protectie. Haiti are o serie de probleme majore de ordin institutional si sistemic, existente dinaintea cutremurului, pentru rezolvarea carora nu este suficient un simplu raspuns de urgenta. Astfel, se pune si mai mult accent pe faptul ca organizatii precum UNICEF trebuie sa dezvolte si sa consolideze interventii structurale care vor pregati cum se cuvine tara si locuitorii sai pentru viitor”, a declarat Francoise Gruloos – Ackermans, reprezentantul UNICEF in Haiti, citata in comunicatul transmis azi, 12 ianuarie.
Organizatia sustine ca sunt necesare investitii in solutii durabile pentru poporul haitian, in conditiile in care accesul la apa, salubritate si igiena era in declin inainte de 12 ianuarie 2010, doar 19% dintre haitieni avand acces la instalatii sanitare de baza in 2006, in scadere de la 29% in 1990.
In acest context, UNICEF arata ca a pus la dispozitie mai bine de 11.300 de latrine deservind peste 800.000 de persoane si ca zilnic, sunt vidanjate peste 600 de latrine.
La scurt timp dupa cutremur, UNICEF, OMS si partenerii acestora au demarat campanii de vaccinare prin care au fost imunizati doua milioane de copii impotriva unor boli, precum poliomielita, difteria si pojarul. 360.000 de plase protectoare pentru pat tratate cu insecticid au fost distribuite unui numar de peste 163.000 de gospodarii din regiunile de pe coasta de sud cu risc crescut de malarie.
Totodata, organizatia si partenerii sai au transportat zilnic in medie 8,3 milioane de litri de apa potabila pentru aproximativ 680.000 de persoane. Avand in vedere actuala epidemie de holera, UNICEF ofera peste 10,9 tone de clor si mai bine de 45 de milioane de tablete pentru purificarea apei prin care se asigura apa potabila unui numar de 3 milioane de persoane din capitala si din orasele invecinate.
Grupul de Lucru Interorganizational din domeniul Protectiei Copilului, coordonat de UNICEF, s-a implicat in procesul de inregistrare si reunificare a copiilor ce au fost separati de familiile lor, lucrand alaturi de partenerii nationali si internationali la crearea a 369 de spatii speciale pentru aproximativ 95.000 de copii din regiunile afectate de cutremur.
UNICEF a initiat si activitati de preventie si raspuns in domeniul violentei si, important, al traficului de copii. Pana in prezent, au fost inregistrati 4.948 de copii separati de parinti sau orfani, dintre care 1.265 au fost reunificati cu familiile lor.
Alte actiuni ale organizatiei internationale au avut in vedere infiintarea de scoli, procurarea de corturi si materiale didactice, astfel incat 720.000 de copii au putut sa mearga la cursuri. Totusi, peste o jumatate din copiii din Haiti nu merg la scoala, iar constructia de scoli este in continuare ingreunata de operatiunile de curatare a molozului si de probleme legate de drepturile de proprietate asupra terenurilor, se arata in comunicat.
In Haiti, copiii se confrunta cu grave probleme de sanatate, inclusiv subnutritia cronica, care afecteaza unu din trei copii sub cinci ani, context in care oOrganizatia si partenerii sai ofera suplimente nutritive. La jumatatea anului, functiona deja o retea de 107 „corturi speciale pentru bebelusi”, oferind mamelor si copiilor sfaturi si consiliere in domeniul nutritiei, inclusiv un spatiu pentru alaptare.
Pana acum, peste 102.000 de copii si 48.900 de mame au fost ajutate prin aceste servicii, beneficiind de consiliere si informatii legate de nutritie.
„Am vazut rezultatele obtinute in ultimul an, dar exista in continuare o serie de lipsuri majore si mai avem multe de facut impreuna cu ONU, ONG-urile, sectorul privat, societatea civila si partenerii guvernamentali pentru a asigura ca ne respectam angajamentele luate fata de copii si femei, inclusiv acela de a rezolva situatia persoanelor stramutate in urma cutremurului si a celor din zonele rurale izolate ce reusesc cu greu sa isi acopere nevoile zilnice. Copiii din Haiti au dreptul sa creasca avand acces la educatie, nutritie, apa curata si conditii salubre. De asemenea, au dreptul sa fie protejati impotriva exploatarii si a bolilor. Credem ca, prin sprijin si angajament, se pot pune bazele procesului de redresare si de dezvoltare si se pot atinge aceste obiective”, a afirmat Gruloos – Ackermans.
Cutremurul de la 12 ianuarie din Haiti a ucis intre 250.000 si 300.000 de persoane, a anuntat, in aprilie 2010, seful Misiunii ONU in aceasta tara (MINUSTAH), Edmond Mulet.
Sursa: Mediafax