Coruptia continua sa faca ravagii in lume si afecteaza, in zona euro, tarile cele mai afectate de criza, si anume Grecia si Italia, a caror pozitie se deterioreaza, anunta Transparency International (TI) in raportul sau anual publicat miercuri, relateaza AFP. „Coruptia continua sa faca ravagii in societati din intreaga lume”, constata organizatia, subliniind asupra unui nivel „dezamagitor” al coruptiei in zona euro, „in tarile cele mai afectate” de criza economica si financiara, se arata intr-un comunicat.
Transparency International realizeaza un clasament pe o scara de la zero (nivelul cel mai puternic al coruptiei percepute) la 100 (nivelul cel mai scazut al coruptiei percepute).
In acest an, Italia si Grecia se claseaza pe locurile 72 si, respectiv, 94, obtinand doar 42 si, respectiv, 36 de puncte. Italia pierde trei locuri, iar Grecia 14, in comparatie cu clasamentul anterior, anunta Transparency, cu sediul la Berlin.
Italia afiseaza, astfel, un nivel echivalent cu cel al Tunisiei (41 de puncte), in timp ce Grecia se afla la egalitate cu Columbia. Intre tarile afectate recent de criza datoriilor, Irlanda (pe locul 25), Spania (30) si Potrugalia (33) obtin scoruri mai mari de 60 de puncte.
Mai putin afectate de criza, Germania se claseaza pe pozitia 13, iar Franta pe locul 22, cu note de peste 70. Transparency recomanda din nou Uniunii Europene (UE) „sa accentueze eforturile privind prevenirea coruptiei in cadrul institutiilor publice”.
Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda impart prima pozitie in randul tarilor celor mai „necorupte”, cu scoruri de peste 90. Japonia si Marea Britanie se claseaza ex aequo pe locul 17, fiind urmate de Statele Unite, pe pozitia a 19-a.
Majoritatea tarilor afectate de „primavara araba” au scoruri inferioare sau care depasesc cu putin 40. Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia ocupa, la egalitate, ultimul loc din clasament (174), cu doar opt puncte fiecare.
Rusia, care ocupa pozitia 133, cu un scor de 28 de puncte, se afla in continuare printre cele mai corupte tari din lume, potrivit Transparency International, dar inregistreaza din nou o usoara ameliorare in clasament, situandu-se cu zece locuri mai bine decat in raportul din 2011.
Doua treimi dintre cele 176 de tari evaluate obtin scoruri sub 50 de puncte. Potrivit organizatiei, aceasta situatie de fapt „demonstreaza ca este necesar ca institutiile publice sa fie mai transparente”.
Pentru a realiza acest clasament, care reflecta exclusiv perceptia coruptiei, aceasta organizatie nonguvernamentala (ONG) se bazeaza pe date colectate de catre 13 institutii internationale, intre care Banca Mondiala (BM), banci asiatice si africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial (FEM).
„Dupa un an in cursul caruia lupta impotriva coruptiei a fost privilegiata, asteptam ca guvernele sa isi inaspreasca pozitia fata de abuzurile de putere”, a declarat Huguette Labelle, presedinta ONG-ului, citata in comunicat.
Sursa: Mediafax