Guvernul Romaniei nu respecta in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane si nu a prezentat o situatie privind anchetarea traficantilor care exploateaza victimele prin munca, noteaza Raportul Departamentului de Stat al SUA. In documentul Departamentului de Stat american se arata ca Romania este sursa, tara de tranzit si de destinatie pentru barbati, femei si copii exploatati prin munca si femei si copii supusi traficului de persoane.
Romanii sunt exploatati in agricultura si munci manuale si sunt fortati sa cerseasca in Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta, Belgia si Statele Unite.
Barbati, femei si copii din Romania sunt victime ale prostitutiei in Italia, Suedia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria, Elvetia, Cehia, Danemarca, Brazilia, Norvegia, Ungaria, Slovenia si Franta.
Romania este o tara de destinatie pentru grupuri mici de femei din Republica Moldova, Columbia si Franta, care sunt obligate sa se prostitueze, precum si pentru barbati din Honduras, exploatati prin munca, se arata in Raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane.
Guvernul Romaniei nu respecta in totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, totusi depune eforturi semnificative in acest sens, afirma autorii documentului. Raportul mentioneaza ca Guvernul roman a identificat mai multe victime si a amendat legea privind traficul de persoane, pentru a interzice cersetoria fortata.
In ciuda dovezilor ca un numar mare de romani sunt victime ale traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca, Guvernul nu a raspuns daca a investigat, pus sub acuzare sau condamnat respectivii traficanti de persoane. In plus, au fost sesizari ca procurorii au pus sub acuzare unele victime, pentru prostitutie, se mai arata in documentul citat.
Autorii raportului noteaza, ca recomandari pentru Romania, subventionarea unor programe guvernamentale pentru acordarea de asistenta victimelor traficului de persoane, inclusiv acordarea de fonduri unor ONG-uri din domeniu, luarea de masuri pentru a identifica victimele traficului de persoane si a asigura ca acestea nu sunt puse sub acuzare, imbunatatirea modului de raportare a datelor privind traficul de persoane, colectarea datelor privind pedepsele aplicate traficantilor, precum si investigarea temeinica a actelor de complicitate la trafic de persoane in care sunt suspectati oficiali guvernamentali si pedepsirea acestora cu inchisoarea, daca sunt gasiti vinovati.
De asemenea, in document se mentioneaza ca Romania trebuie sa faca eforturi sustinute si demonstrate in pedepsirea traficantilor de persoane ce exploateaza victimele prin munca, reducerea duratelor proceselor, identificarea potentialelor victime in categoriile vulnerabile de populatie, instruirea judecatorilor in „a demonstra sensibilitate fata de victime” si imbunatatirea coordonarii si comunicarii interministeriale.
Sursa: Mediafax