Vezi VIDEO
Pentru a putea beneficia de una dintre prevederile legii privind protectia speciala a persoanelor cu dizabilitati, baimarenii cu handicap trebuie sa stea la coada, la fiecare trei luni, pentru a li se elibera o adeverinta. Numai asa acestia pot sa calatoreasca gratuit cu autobuzele sau troleibuzele Urbis. Acest lucru se aplica pana si celor care au fost incadrati permanent intr-un grad de handicap. Reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) au motivat ca decizia a fost luata pentru ca Primaria Baia Mare sa nu mai deconteze aceste servicii si pentru bolnavii care nu folosesc transportul in comun.
Toate persoanele cu dizabilitati din Baia Mare care vor sa aiba parte de gratuitate la transportul in comun pe raza orasului trebuie sa primeasca, din trei in trei luni, o adeverinta din partea SPAS care sa ateste ca sufera de un handicap, chiar daca au fost incadrati permanent in aceasta categorie de catre o comisie din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala Maramures. Baimarenii cu dizabilitati reclama ca aceasta hotarare de Consiliu Local incalca prevederile legii care le asigura transportul gratuit pe mijloacele de transport urban de calatori.
„Nu inteleg cum o hotarare de Consiliu Local e mai presus decat o lege data de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Cu adeverinta aceasta, trebuie sa ma duc la asistenta sociala ca sa se reinoiasca din trei in trei luni. Nu ii vad logica”, a declarat Marin Punga, un baimarean aflat in aceasta situatie.
Reprezentantii SPAS au aratat ca eliberarea acestor adeverinte, care au o valabilitate de trei luni, se face pentru ca municipalitatea sa nu risipeasca banii. Pana la inceputul acestui an, primaria trebuia sa deconteze cheltuielile cu transportul in comun tuturor persoanelor cu dizabilitati care se aflau in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala, insa nu toti bolnavii foloseau acest serviciu. Totusi, se intentioneaza prelungirea duratei de valabilitate a adeverintei, pentru ca baimarenii cu handicap sa nu fie nevoiti sa se prezinte de patru ori pe an la ghiseu.
„Toata aceasta operatiune in plus are ca scop eliminarea posibilelor plati pentru persoanele care nu folosesc acest serviciu. Exista o propunere ca aceste persoane sa vina doar semestrial, dar sa treaca macar de doua ori pe an pe la noi pentru aceasta adeverinta. Poate ca la trei luni e prea des”, a declarat Bogdan Gavra, directorul adjunct al SPAS.
Oficialii SPAS au precizat insa ca nu este nevoie ca persoana bolnava sa mearga personal la sediul institutiei pentru eliberarea adeverintei cu pricina, fiind acceptat si un reprezentant care sa arate documentele necesare.
Sursa: Andrei Gherghel