Vezi VIDEO
Transportatorii rutieri se pregatesc de proteste. Dupa ce sindicalistii din mai multe sectoare de activitate au iesit in strada, revoltati de politica dusa de actualul guvern, soferii sunt decisi sa recurga la aceeasi masura. Ei sunt nemultumiti de starea dezastruoasa a drumurilor, dar si de majorarea pretului la carburanti anuntata pentru 2014.
Transportatorii rutieri ameninta din nou cu proteste, dupa ce in 22 mai au renuntat la actiunile sindicale, dupa o intalnire de cateva ore cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative. Sindicalistii sunt acum indignati ca promisiunile facute in luna mai de oficialii Ministerului Transporturilor nu s-au concretizat. Infrastructura rutiera e la fel de degradata, iar nervii soferilor sunt intinsi la maximum atunci cand e vorba de deplasarile pe anumite sosele din tara, cum e cazul Maramuresului, unde in ultimii ani n-a fost reabilitat niciun kilometru de drum judetean.
“Transportatorii, in ultima perioada, sunt o categorie defavorizata in Romania, in primul rand prin infrastructura rutiera care e groaznica. Avem cerinte de la Uniunea Europeana sa avem aceleasi drumuri ca si ei si sa respectam normele de lucru ale soferilor care nu se pot respecta in Romania, pentru ca nu avem drumuri, infrastructura e varza”, a declarat liderul Sindicatului Soferilor Maramures, Cosmin Lakatos.
In plus, reprezentantii Confederatiei Nationale Rutiere sustin ca majorarea accizei din carburanti, preconizata pentru 2014, nu va face altceva decat sa aiba un impact negativ asupra segmentului transporturilor. “Sa nu uitam ca de la 1 ianuarie va incepe sa creasca pretul la combustibili, care inca nu se stie exact, unii dau o varianta, altii o alta. Ganditi-va cand va creste pretul la pompa si transportatorii vor avea probleme cu desfasurarea activitatii, fiindca o mare parte din cheltuielile cu transportul e pe combustibil”, a mai spus Cosmin Lakatos.
Reprezentantul soferilor din Maramures a mai aratat ca protestele ar urma sa aiba loc in decembrie. Mai mult, daca se va ajunge la un acord comun in randul transportatorilor, e posibil sa se ajunga chiar la blocarea drumurilor din Maramures si din alte zone ale tarii.
La ora actuala, la nivel national, Uniunea Transportatorilor Rutieri din Romania numara 13.000 de membri, operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
Sursa: Camelia Tocaci