ANOSR se declara „stupefiata” de „caracterul total impotriva studentilor” a ultimei variante de proiect al legii educatiei, despre care sustine ca nu ofera garantii privind sprijin financiar pentru studenti si stimuleaza coruptia universitara, context in care cere demisia ministrului Educatiei.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) subliniaza, marti, intr-un comunica de presa, ca noua forma de proiect transforma Educatia intr-un „serviciu de proasta calitate, ca si alte servicii publice din Romania”.
Nemultumirile studentilor sunt legate de faptul ca isi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentati, ca nu au un invatamant centrat pe student, iar intregul proiect de lege duce la rigidizarea traseului educational si blocheaza orice tip de mobilitate si transferurile studentilor.
Pe de alta parte, lipsa studentilor din comisia de etica a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care sa combata acest fenomen, va duce la cretterea coruptiei in mediul universitar. Proiectul de lege are drept efect distrugerea oricarui sistem functional de reprezentare al studentilor, sustin studentii.
Alte critici sunt aduse faptului ca proiectul de lege nu ofera nicio garantie privind sprijinul financiar oferit studentilor, respectiv subventiile.
Invatamantul de stat nu este gratuit, nici macar pentru studentii beneficiari ai unor locuri sustinute de stat, in acest sens fiind invocata multitudinea taxelor sustinute de lege, lipsa oricaror elemente de asigurare a unei echitati in accesul si parcurgerea invatamantului superior, ceea ce va genera un invatamant doar pentru cei bogati.
„In Romania, gradul de acces a celor saraci sau cu o situatie financiara dificila la invatamantul superior este cel mai scazut din Europa. Prin prezentul proiect de lege, aceasta segregare este stimulata!”, spune ANOSR.
Potrivit aliantei studentesti, legea lasa loc unor „boom-uri” imobiliare. Finantarea invatamantului privat, intrarea bunurilor universitatilor private la desfiintarea acestora in posesia fondatorilor, trecerea bunurilor universitatilor publice dupa desfiintare, in domeniul privat al statului va permite o serie de abuzuri cu profit major, in detrimentul educatiei, avertizeaza ANOSR.
O alta problema semnalata de alianta est aceea ca „etnicii romani din strainatate nu exista in viziunea MECTS„, deoarece studentii basarabeni nu mai primesc „nicio subventie, nicio bursa si niciun sprijin din partea statului roman”.
In aceste conditii, ANOSR solicita infiintarea unei comisii de lucru care sa includa toti partenerii sociali pentru amendarea proiectului care, luni, a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului.
„Dupa un set de dezbateri publice, doar bifate de minister, in care 99% din propunerile ANOSR, din care peste 50% promise ca vor fi introduse in lege, constatam o ignorare completa a societatii civile ti un dispret real fata de studenti. ANOSR a participat in mod constructiv la toate dezbaterile publice. A organizat peste 40 de dezbateri interne in tara pentru a fundamenta pozitiile, in final, realizand ca abordarea constructiva in Romania este sortita etecului. Din perspectiva ANOSR, actiunile desfaturate de MECTS, nu au fost dezbateri publice, ci simple campanii de promovare, informare ti o disimulare continua! in aceste conditii, ANOSR cere demisia ministrului Educatiei”, conform ANOSR.
In 1 aprilie, ANOSR a elaborat, in urma consultarilor, un decalog cu propuneri pentru proiectul legii educatiei, referitoare la problemele pe care le-au semnalat, marti, ca fiind nerezolvate.
In luna martie, studentii au avut mai multe intalniri cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care le promitea incheierea cate unui protocol cu fiecare dintre organizatiile studentesti. Referitor la Legea educatiei, Funeriu arata ca au fost discutate trei aspecte care ii privesc in mod direct pe studenti.
Unul dintre ele se refera la faptul ca studentii trebuie sa faca parte cu drepturi depline din comunitatile academice. De asemenea, a fost discutata si optiunea de a acorda credite transferabile celor care desfasoara activitati de voluntariat in facultate.
Studentii urmeaza sa discute cu reprezentantii Ministerului Educatiei referitor la posibilitatea de a se pune la punct un sistem de credite financiare si burse.
De asemenea, Funeriu a apreciat ca studentii trebuie sa reprezinte 25 la suta din structurile de conducere din universitati, ceea ce inseamna drepturi, dar si obligatii din partea acestora.
Sursa: Mediafax