![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Postasii maramureseni isi reiau actiunile in strada, dupa ce in vara anului trecut au suspendat protestele, in speranta ca guvernantii le vor indeplini revendicarile. O prima actiune sindicala a fost organizata astazi, 7 februarie, in Bucuresti, unde salariatii Postei Romane au pichetat sediul companiei. Pentru martea viitoare e anuntat, insa, un miting amplu in capitala, la care vor participa si sindicalisti din Maramures. Ulterior, protestele se vor extinde la nivel judetean, in cazul in care se vor face reduceri salariale si se vor inchide subunitatile din teritoriu.
Sindicalistii din Posta Romana sunt ingrijorati de modul in care se doreste sa se implementeze procesul de reorganizare al companiei. Angajatii se tem ca vor ramane fara loc de munca, in conditiile in care se doreste functionarea unei subunitati postale la 50.000 de locuitori. In plus, cei care vor ramane in sistem se vor alege cu salariile taiate. Minimum 25 de oameni ar urma sa-si piarda locul de munca, intr-o prima faza la nivelul municipiului Baia Mare, daca proiectul de restructurare va ramane in varianta actuala.
„Practic noi acum avem opt oficii postale in Baia Mare. Am ramane cu trei, iar in mediul rural doresc sa desfiinteze toate subunitatile postale de la nivel de comuna si sa le transforme in agentii. Asta inseamna ca, in Baia Mare, ar trebui desfiintati 25-30 salariati intr-o prima faza si, probabil, alti 25 in a doua etapa, iar in judet sigur de la fiecare comuna ar trebui sa plece unul-doi oameni”, a declarat liderul Blocului National Sindical Maramures, Marcel Giurge.
Daca nu se va tine cont de revendicarile postasilor, protestele incepute astazi, la Bucuresti, se vor extinde. „Urmatoarea actiune de protest este in data de 12 februarie – un miting la nivel national in Piata Constitutiei din Bucuresti. Daca nu se intampla nimic, dupa data de 12 februarie vom avea pichetarea Prefecturii si probabil si alte actiuni”, a precizat mai Marcel Giurge.
Sindicalistii au aratat ca procesul de reorganizare al companiei ar trebui regandit si dicutat cu reprezentantii organizatiilor sindicale. Oamenii spun ca restructurarea nu trebuie sa conduca la reducerea salariilor cu 10%, asa cum se doreste la ora actuala. In plus, sindicalistii au adaugat ca se impune ca masurile convenite cu administratia sa duca la cresterea veniturilor Companiei Nationale Posta Romana.
Pana la mijlocul lunii iunie se intentioneaza ca Posta Romana sa fie privatizata prin majorare de capital, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc luna aceasta, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.
Compania Posta Romana este cel mai mare operator de profil existent la nivel national si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Sursa: Camelia Tocaci