Dupa o premiera in relatia Romaniei cu FMI, cand presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze memorandumul de intelegere din cauza accizei suplimentare negociate de Guvern, Cabinetul Ponta face planul de bataie pentru o noua runda de discutii cu Fondul, programate a avea loc in a doua jumatate a lui ianuarie.
Dupa intelegerea Basescu-Ponta-Chitoiu ca in schimbul amanarii trei luni introducerii taxei suplimentare la benzina si motorina bugetul sa fie promulgat, in acest moment, executivul are trei variante de lucru in mapa pentru FMI astfel incat scrisoarea de intentie sa ajunga in boardul institutiei financiare internationale: cresterea colectarii veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli si abia in ultima instanta pe introducerea unei noi taxe. Guvernul trebuie sa convinga Fondul ca masurile vor acoperi gaura de 600 de milioane de lei, cat a fost estimata pierderea din cauza amanarii introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti. De aceasta data, in negocieri se va implica si presedintele Traian Basescu, sarit din schema la precedenta misiune a FMI in Romania.
Misiunea FMI va sosi in Romania in jurul datei de 20 ianuarie, ocazie cu care autoritatile sunt pregatite sa le prezinte reprezentantilor institutiei financiare trei tipuri de variante pentru compensarea pierderii de 600 de milioane de lei din cauza amanarii pentru trei luni a accizei la carburanti, potrivit unor informatii obtinute de gandul de la surse guvernamentale.
Cele trei variante se bazeaza pe cresterea colectarii veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli si abia in ultima instanta pe introducerea unei noi taxe. Si asta pentru ca autoritatile au descoperit ca anul trecut s-au facut economii la cheltuielile cu pensiile si somajul, iar din aceste economii se gandesc ca se poate acoperi o parte din pierderea din cauza accizelor. “Prima varianta de compensare este prin cresterea colectarii de venituri, tinand seama si de realizarile din luna decembrie. Maine (luni n.n.) vom avea situatia exacta a incasarilor pe luna decembrie”, ne-au precizat sursele guvernamentale.
O a doua varianta care urmeaza sa fie prezentata in discutiile cu oficialii FMI vizeaza compensarea pierderii din cauza amanarii accizelor prin reducerea unor cheltuieli. Mai exact, autoritatile au sesizat ca anul trecut ca s-au facut economii la capitolul de asistenta sociala, mai exact la plata indemnizatiilor pentru somaj, dar la plata pensiilor.
“Avem executia bugetara pe 2013, unele cheltuieli au fost mai mici decat cele estimate. S-au realizat economii, de exemplu, pe partea de asistenta sociala, fonduri platite de Ministerul Muncii. Cheltuielile cu ajutoare sociale, ajutoare pentru somaj dar si pentru pensii au fost mai mici decat cele estimate”, au spus pentru gandul surse guvernamentale.
Nici varianta cresterii unei taxe sau a introducerii unei noi taxe noi nu este exclusa de autoritati. “Se poate analiza si varianta cresterii sau introducerii unei noi taxe. Dar aceasta va fi prezentata in ultima instanta”, au adaugat sursele guvernamentale.
Sursa: Mediafax