Valabilitatea permisului de port-arma s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani, in timp ce detinatorii legali de arme ar urma sa efectueze, la indicatiile medicilor, controale medicale la intervale mai scurte de timp, conform unei propuneri de modificare a legii privind regimul armelor si munitiilor care se afla in dezbatere la Parlament. Reprezentantii Politiei sustin initiativa si spun ca o inasprire a legislatiei este binevenita.
„Asa cum este legea in prezent, la fiecare reinnoire a valabilitatii permisului de arma, posesorul armei este obligat sa faca din nou dovada starii de sanatate si a starii psihologice. Daca demersul nostru va avea scopul scontat, incercam cu ajutorul Colegiului Medicilor si al Colegiului Psihologilor sa implementam in actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul sa poata solicita o reevaluare si intre aceste perioade de viza, care sunt destul de mari. Cinci ani este o perioada in care se pot intampla multe cu privire la starea psihica si la conditia detinatorului de arma. Solicitarea poate fi facuta de medicul de familie sau de medicul care detecteaza o anumita schimbare in starea de sanatate a cetateanului respectiv”, a declarat pentru Agerpres comisarul sef Daniel Cosgarea, sef serviciu Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana.
Oamenii legii spun ca si legislatia actuala este una dintre cele mai restrictive din Europa. Mai mult, politistii dau asigurari ca permisul de port-arma nu se acorda oricui, sustinand ca au fost situatii cand anumiti cetateni, care prezentau un comportament atipic in societate, s-au trezit cu dosarul respins si fara autorizatie.
„Vreau sa spun ca Politia nu acorda asa… cu larghete… dreptul de port si folosire. Dosarul trece prin niste filtre in care politistii abilitati fac toata gama de verificari prevazute de lege, pentru a vedea daca viitorul detinator prezinta un pericol pentru ordinea publica sau daca la nivelul structurilor de Politie exista date si informatii despre aceasta persoana care sa impiedice acordarea dreptului de port si folosire a armei. (…) Sunt cazuri, si nu putine, cand comportamentul persoanelor in societate a determinat refuzul autorizarii. Un comportament violent, agresiv, constatat de politisti ca urmare a unor investigatii, care conduce la refuzul autorizarii motivate de catre structura de politie. Se coroboreaza toate datele rezultate atat din verificarea dosarului, cat si a solicitantului, ca cetatean”, a afirmat Daniel Cosgarea.
Potrivit statisticilor Politiei realizate pana in luna octombrie, in Romania sunt 164.000 de detinatori legali de arme si 214.000 de arme. Din totalul armelor, 117.000 sunt letale, iar 103.000 — neletale. Mai mult de jumatate din armele detinute de romani sunt folosite pentru desfasurarea unor activitati sportive, precum vanatoarea sportiva si tirul sportiv.
O alta propunere venita din partea unui grup de deputati si agreata de Politia Romana este legata de schimbarea termenului de valabilitate a permisului de port-arma de la 5 la 3 ani. „Exista o propunere in Parlamentul Romaniei care consta in reducerea termenului de valabilitate a permisului de port-arma de la 5 la 3 ani pe care noi, Politia Romana, respectiv Directia Arme, o agream. Este o propunere a unui grup de parlamentari din Camera Deputatilor. Bineinteles ca am fost consultati ca specialisti in domeniu si punctul nostru de vedere coincide cu al initiatorilor”, a spus Cosgarea.
Politistii mai spun ca, in primele zece luni ale acestui an, incidentele cu arme neletale detinute legal au scazut cu 8% fata de perioada similara a anului precedent, iar cele cu arme neletale detinute ilegal — cu 18%.
Potrivit informatiilor remise Agerpres de Politia Romana, in prezent, in Romania sunt detinute 3.700 de arme cu glont, care pot fi folosite doar de anumite categorii de persoane (demnitari, magistrati, politisti, militari). In ceea ce priveste armele cu proiectil de cauciuc, cunoscute sub denumirea de pistoale cu bile, la momentul actual sunt 39.000 de astfel de arme in posesia persoanelor fizice.
Daca pentru a detine o arma cu glont persoana respectiva trebuie sa faca si dovada calitatii pe care o detine, in cazul pistolului cu bile de cauciuc se analizeaza dosarul depus la Politie.
Sursa: Agerpres