Baimarenii, si nu numai, sunt invitati la film. La Muzeul de Etnografie din municipiu vor rula, incepand de joi, 22 aprilie, patru filme documentare despre meserii si mestesuguri pe cale de disparitie.
Pentru salvarea memoriei unor mestesuguri si meserii pe cale de disparitie.
Fundatia Social-Culturala pentru Democratie “identitate, unitate, generozitate, actiune”,
in parteneriat cu Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Baia Mare a realizat
patru filme documentare care vor putea fi vizionate, incepand cu data de 22 aprilie, in cadrul expozitiei pavilionare a Muzeului de Etnografie din Baia Mare. Filmele vor rula in cladirea fostului Teatru de Vara, situat pe strada strada Dealul Florilor, nr.1, in fiecare zi, de marti pana duminica, intre orele 9.00 si 16.00.
Telespectatorii vor putea vedea ”Cum se fac opincile cu mesterul Petru Ilies din Poienile Izei”, ”Cum se fac spetele cu mesterul Vasile Brumar din Botiza”, ”Cum se pune tiara (razboi de tesut) cu mesterele Anuta Patraus si Anuta Tomsa din Poienile Izei” si ”Dantela frivolite cu artista Floare Roman din Baia Mare”.
Prima vizionare a acestor filme documentare va avea loc miercuri, 21 aprilie, ora 12.00.
Documentarele au fost realizare in cadrul proiectului proiectul „Memoria Gestului – Element Patrimonial intre Uitare, Salvare si Devenire”, finantat de Guvernele Islandei, Principatul Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).
Printre obiectivele proiectului se numara constituirea unui program de cercetare pe teren a meseriilor si mesterilor din cele patru zone etnografice ale judetului Maramures, privind memoria gestului, specifica fiecarui mestesug; organizarea unui colocviu cu tema “Memoria gestului – element patrimonial intre uitare, salvare si devenire” si a unui Targ al mesterilor, in septembrie 2010; valorificarea si promovarea cercetarilor privind memoria gestului mesterilor maramureseni prin organizarea unei expozitii itinerante, realizarea a 10 filme documentare si a unei reviste de memorie cultarala, Calendarul Maramuresului; dezvoltarea organizationala a Fundatiei in vederea continuarii actiunilor de cunoastere, salvare, valorificare si promovare a patrimoniului rural si dupa finalizarea proiectului
Grupul tinta stabilit este de 50 de mesteri si 40 de comunitati din judetul Maramures.
Sursa: Ioana Osan