Spitalele de urgenta ar putea infiinta unitati de terapie intensiva, cu cel mult zece paturi, pentru bolnavii cu arsuri grave, care vor functiona in vecinatatea sectiei de chirurgie plastica, dar vor avea spatii distincte si circuite separate fata de restul unitatii sanitare. Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice un proiect privind infiintarea unitatilor de terapie intensiva arsi grav, avand in vedere propunerea Comisiei de specialitate de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva a MS.
Potrivit proiectului, in structura spitalelor generale cu statut de urgenta, in masura indeplinirii criteriilor stabilite, pot fi infiintate unitati de terapie intensiva arsi grav, ca entitati fara personalitate juridica, care vor asigura asistenta de urgenta calificata si tratamentul pentru acesti pacienti.
Unitatile vor avea maxim zece paturi, vor fi organizate in spatii distincte, vor avea circuite separate fata de restul structurilor spitalului si vor functiona in vecinatatea sectiei de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva.
Unitatea de terapie intensiva arsi grav va fi condusa de un medic sef – medic primar in specialitatea chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. De asemenea, unitatea va avea acces permanent si de urgenta la structurile paraclinice ale spitalului, dispunand de mijloace informatizate pentru vehicularea informatiilor, se mai arata in proiectul de act normativ.
Aceste unitatile de terapie intensiva arsi grav vor avea personal propriu, iar consulturile interdisciplinare se vor face cu medici din celelalte sectii, in timpul programului de munca, cu medicii de specialitate care asigura liniile de garda sau prin chemari de la domiciliu, dupa caz, in afara programului de lucru. Unitatile sanitare in care vor fi organizate sectii de terapie intensiva arsi grav vor fi obligate sa asigure materialele sanitare si medicatia specifica acestei patologii, se mai arata in proiect.
Sursa: Mediafax