Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordin privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice. Proiectul, care poate fi consultat pe site-ul institutiei, instituie un set de reguli, intentia declarata a ministrului de resort, Raed Arafat, fiind aceea de a reglementa in mod unitar accesul apratinatorilor in spitale, drepturile si obligatiile acestora. Un element important continutul in actul normativ face referire la banii colectati de la vizitatori.
“Este strict interzisa perceperea de taxe pentru vizitarea pacientilor in unitatile sanitare publice si pentru cei care au acces permanent”, s-a mentionat in document, precizandu-se ca decizia se va aplica atat in spitalele ministerului cat si in cele aflate in supordinea administratiilor locale.
In proiect se propune ca programul de vizita al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice sa se realizeze, de luni pana vineri, in intervalul orar 16.00 – 20.00, iar in zilele de sambata si duminica, intre orele 10.00 – 18.00. Numarul de vizitatori, pentru un pacient internat, nu poate fi mai mare de 3-4 persoane, in acelasi timp.
Oficialii Minsiterului Sanatatii au mai propus ca vizitarea pacientilor in sectiile/compartimentele de terapie intensiva sa fie permisa zilnic doar membrilor familiei, respectiv parinti, copii, surori / frati, cu conditia ca vizita sa se faca individual sau cel mult doua persoane, cu respectarea procedurilor interne. Ca o noutate ar fi obligativitatea reprezentantilor sectiilor /compartimentelor de terapie intensiva de a pune la dispozitie un numar de telefon, prin care se asigura informarea familiei de catre medicul curant sau medicul de garda despre starea si evolutia pacientului. Apartinatorii vor fi informati despre acest numar de telefon, la internarea sau la transferul pacientului in sectia/compartimentul respectiv.
De asemenea, proiectul de ordin mai dispune ca, in cazul pacientilor in stare critica sau terminala, familia sa aiba dreptul de la vizita zilnic, indiferent de ora, sau chiar sa poata solicita prezenta permanenta langa pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, daca acest lucru este permis prin conditiile din sectia/compartimentul respectiv. In caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurandu-se un spatiu adecvat de asteptare, in apropierea sectiei/compartimentului. In proiect se prevede accesul permanent si in cazul pacientilor internati care au un grad redus de mobilitate, datorita patologiei prezentate.
In ceea ce priveste copiii internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva, se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru. Pentru copiii peste 3 ani, internati in oricare dintre sectiile/compartimentele din spital, in functie de patologie, se poate accepta prezenta unui apartinator permanent.
Managerii unitatilor sanitare au obligatia sa afiseze programul de vizite la toate intrarile in spital, in mod vizibil si accesibil vizitatorilor.
Conducerea spitalului are obligatia de a instrui personalul de paza propriu si cel al firmelor de paza, dupa caz, asupra programului de vizite, obtinind o declaratie de la fiecare dintre acestia prin care se angajeaza de a respecta aplicarea programului respectiv si de a nu pretinde sau primi orice fel de atentii, in vederea permiterii accesului in afara programului de vizita. In cazul incalcarii acestor prevederi, se vor aplica sanctiuni administrative, pana la desfacerea contractului de munca sau a contractului cu firma de paza, pentru persoana care se face vinovata.
Sursa: I.O.