Vezi VIDEO
In premiera nationala, organizatia World Wide Fund For Nature (WWF) impreuna cu Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures vor livra produse traditionale si ecologice copiilor dintr-o gradinita privata din Baia Mare. In prima faza, cei mici vor primi cascaval si mere.
Un proiect in premiera in Romania, care consta intr-un program de livrare a produselor provenite de la fermele din Maramures catre unitatile de invatamant, va fi implementat in Baia Mare. Prin acest proiect al asociatiei World Wide Fund for Nature, prescolarii au parte de hrana proaspata si ecologica, iar producatorii maramureseni au unde sa isi livreze produsele.
Desi s-au purtat discutii si cu reprezentantii institutiilor de invatamant de stat, nu s-a putut ajunge la un acord, astfel ca numai prescolarii de la o gradinita din Baia Mare vor beneficia de produse proaspete de la producatorii din Maramures.
„Deocamdata, pilotul functioneaza doar cu o singura institutie, cu o gradinita, dar noi vom incerca sa extindem acest program si la celelelte gradinite private care sunt deschise la colaborare si, de ce nu, vom incerca si cu scolile”, a declarat Edit Pop, coordonatorul proiectului.
Proiectul vine si in sprijinul producatorilor maramureseni, care vor avea un loc in plus unde sa isi valorifice produsele. In plus, copiii nu vor mai trebui sa manance produse din import care, de cele mai multe ori, au o calitate mai scazuta decat cele autohtone.
„Incercam sa ii convingem sa le dea copiilor produse naturale. Trebuie sa revenim la ceea ce a fost inainte, pentru ca, din pacate, industria alimentara conventionala este o industrie chimica, o industrie a falsurilor si este o bomba cu ceas”, a explicat Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologiste din Maramures.
Pe langa faptul ca prescolarii vor avea parte de produse proaspete, in 27 si 28 septembrie, copiii de la gradinita inclusa in proiect, impreuna cu parintii lor, vor vizita o ferma din Lapusel si o livada de pomi fructiferi, pentru a observa procedura de lucru de la ferme si a degusta produsele. Contractele de distributie ale produselor au fost semnate pe o perioada de un an.
Sursa: Andrei Gherghel