Vezi VIDEO
Mai multi functionari publici din primariile maramuresene vor fi instruiti in cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene, care are in vedere reducerea riscurilor cauzate de situatiile de urgenta. Cursurile au loc dupa ce s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de o interventie mai prompta din partea factorilor implicati in momentul in care apar inundatii, inzapeziri, incendii sau accidente majore.
Peste 1,5 milioane de lei din fonduri europene se vor cheltui pentru derularea unui proiect care are in vedere „reducerea riscurilor la nivel judetean, printr-o mai buna comunicare in cadrul comitetului judetean pentru situatii de urgenta”. Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures (CJ) au aratat ca la nivel judetean exista numeroase riscuri care pot aparea in orice moment, motiv pentru care e nevoie de o buna colaborare intre factorii implicati si de o actiune in forta in astfel de situatii de urgenta. Nu intodeauna autoritatile locale s-au achitat cum trebuie de sarcinile avute in astfel de cazuri, astfel incat s-a decis ca e nevoie de o pregatire mai buna.
„Printre problemele specifice cu care se confrunta Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, unde presedintele CJ este vicepresedintele acestui comitet, presedintele fiind prefectul, se numara: operativitatea redusa a actiunilor administratiei publice locale in situatiile de producerea dezastrelor, intarzieri in transmiterea informatiilor, lipsa unei pregatiri complexe a populatiei pentru infruntarea situatiilor de criza cauzata de slaba comunicare”, a spus presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Deocamdata, in cadrul proiectului s-a reusit organizarea de cursuri pentru 50 de functionari publici, urmand ca in program sa fie implicate si autoritatile locale si chiar populatia care ar urma sa fie mai bine informata prin diverse materiale informative.
„Trainingurile, atat ca suportul depus, ca material de baza facut sunt realizate. Sunt patru module mari. Au fost receptionate, iar pe baza lor s-au realizat cinci sesiuni de instruire cu 50 de functionari, cate 10 de la primariile locale, cei care trebuie de fapt sa fie cei mai apropiati de evenimentele critice care se pot produce”, a declarat managerul de proiect, Dan Cocosila.
Proiectul a debutat in 4 martie 2012 si ar urma sa fie finalizat in septembrie 2013.
Sursa: Camelia Tocaci