Vezi VIDEO
Un proiect european de peste 2,4 milioane de euro care ar fi trebuit sa le fie de folos oamenilor a ajuns sa le dea batai de cap celor aproximativ 400 de familii din Satu Nou de Jos. Localnicii se plang ca de cand s-a facut receptia lucrarilor la reteaua de apa si canalizare, se roaga sa nu mai ploua. Asta pentru ca din cauza santurilor prost facute, apa le ajunge in curti, inundandu-le gospodariile si culturile.
De doua saptamani, localnicii din Satu Nou de Jos traiesc cu groaza ca, la urmatoarea ploaie, animalele din batatura li se vor ineca si ca intreaga agoniseala li se va duce pe apa sambetei. Oamenii spun ca problemele au aparut odata cu finalizarea „Proiectului de apa, canalizare, extindere si modernizare drum”, realizat in localitatea lor. Satenii reclama ca santul pentru scurgerea apei a fost facut de mantuiala si ca, la fiecare ploaie, aluviunile sunt purtate in ograzile lor.
“Am fost inundat. Joi a fost o ploaie de vara si a adus de pe camp aluviuni, unde nu e betonat santul. Ne-a infundat podul si ne-a intrat in curte. Prin sura, pe la cotete, peste tot. Oricum, am incercat sa defund podul n-am reusit. Santul nu l-au betonat pe pasune. Toata curtea a fost plina de namol. O intrat apa prin ograda si pe la cotet”, a aratat Ioan Berinda, unul dintre localnici.
Oamenii din Satu Nou de Jos sunt revoltati ca nu au niciun beneficiu de pe urma proiectului in valoare de peste 2,4 milioane de euro, ci din contra, unii au fost au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a evita sa le fie inundate gospodariile. 1.500 de lei sustine un localnic ca a cheltuit dupa ce podetul din fata casei sale a fost infundat din cauza santului prost realizat.
“S-au aruncat bani, dar in buzunarul altora, nu pentru sat. Lucrarea nu e de calitate. S-a infundat podul, autoritatile au zis ca vin si remediaza defectiunile, dar n-au facut nimic. 15 milioane a trebuit sa scot. O fost bun vechiul drum. Asta-i fain, dar e dezastru! Nici latimea nu o pastrat-o. E un drum frumos, dar pentru o caruta si o bicicleta, nicidecum pentru doua masini. Ca sa vina doua masini, una trebuie sa cada in sant”, a declarat Vladian Pasca, un alt localnic.
Proiectul a ajuns sa fie subiect de scandal in localitate, un consilier local din Grosi acuzand chiar ca s-ar fi furat din fondurile destinate lucrarilor de apa si canalizare.
“Cetatenii au platit deja o gramada de bani pentru bransamentele la apa si canalizare, contrar legilor in vigoare. Primarul Lupan si cu Parjol, patronul firmei de constructii IMI, au facut lobby oamenilor sa se cupleze. Oamenii n-ar fi trebuit sa plateasca decat de la perimetrul privat. Oamenii au platit sume enorme, de la 10 milioane in sus. N-ar fi trebuit sa plateasca cuplarile, bransamentele, strapungerile. Aici s-au furat bani si deja e vorba de miliarde”, a declarat consilierul local Sorin Gaje.
Localnicii se gandesc cu groaza la ce s-ar putea intampla la iarna. Ei sustin ca exista portiuni din santuri care nu au structura metalica, iar din cauza zapezii, s-ar putea rupe. In plus, reclama oamenii, lucrarile pun in pericol chiar si viata animalelor care pasc pe camp, deoarece apa a sapat pamantul si a scos la suprafata, in unele locuri, cabluri de curent.
De cealalta parte, primarul comunei Grosi, de care apartine Satu Nou de Jos, a replicat ca lucrarile sunt de calitate si ca problemele aparute vor fi remediate.
“Pana acum, acel drum nu a avut niciun sant. Apa cand curgea, cand erau ploile puternice, mergea pe drum si pe pamant. Se infiltra in pamant. Acum apa merge pe un sant. Ieri am fost cu constructorul si, suplimentar de proiect, va face un grilaj acolo. In alta parte se intampla inundatii, catastrofe. Aici a venit apa pe un sant, un sant bine facut, dupa proiect, si e de vina primarul… ”, a declarat Gheorghe Lupan, primarul comunei Grosi.
Din cauza suspiciunilor pe care le are privind cheltuirea banilor alocati lucrarilor, consilierul local Sorin Gaje sustine ca a facut inclusiv o plangere la DNA, solicitand verificarea proiectelor realizate in comuna Grosi de la instalarea in functie a primarului Gheorghe Lupan.
Sursa: Anca Popescu