Vezi VIDEO
Uniunea Europeana ar putea taia din fondurile alocate pentru reabilitarea Spitalului Judetean Baia Mare. Procedura, denumita corectie financiara, e foarte posibil sa fie aplicata luna viitoare, avand in vedere ca un grup de auditori, care recent a analizat proiectul derulat de catre Consiliul Judetean Maramures, a indicat ca exista neconformitati in derulare.
Unul dintre aspectele care au fost atacate tin de organizarea licitatiei pentru lucrari. Autoritatilor maramuresene li se imputa faptul ca ar fi impus o masura restrictiva in momentul in care au facut achizitia publica si ca, din acest motiv, la apel s-a prezentat o singura societate comerciala. Presedintele administratiei maramuresene, Mircea Man, sustine ca aceasta motivatie poate fi contestata, mai ales ca verificarile facute au dovedit ca nu s-a incalcat legea in vreun fel.
Presedintele pregateste o contestatie
“Am fost intrebati de ce am pus ca o conditie de participare firmelor sa aiba lucrari similare. Pentru ca mi se parea firesc, de bun-simt, ca o societate sa fi lucrat ceva similar, legat de spital. Acolo sunt trasee de oxigen, se lucreaza la sali de operatie! Ganditi-va ca ar fi putut sa vina o firma care toarna betoane, care sta prost financiar si care vine sa liciteze. Cum puteam sa ducem lucrarea la bun sfarsit?! Si asa asa avem o mie de probleme, cand lucram cu o firma care are experienta – cu Vamed, care a reabilitat spitalul din Cluj, pe cel din Dambovita”.
Presedintele a aratat ca, deocamdata, procesul verbal intocmit de auditori nu a fost transmis Consiliului Judetean si ca nu stie daca se ia in discutie o corectie financiara de 25 de procente, de 10% sau doar de 5% din valoarea proiectului. Problemele reperate in urma verificarilor trebuie, in mod normal, discutate la nivelul Ministerului Dezvoltarii.
“Ne judeca pe niste reguli care acum doi ani nu erau – sau, cel putin, nu existau la noi, la echipa de licitatie, la echipa de implementare. Dar, aceasta este situatia. Cand vom avea procesul verbal, vom da raspunsuri catre minister, vom incerca sa negociem, iar, daca nu vom ajunge la o solutie, sunt si alte cai de atac pe care Consiliul Judetean le va lua in calcul la momentul potrivit”, a completat Man.
Spitalul este in santier de 15 luni
Costurile reabilitarilor de la Spitalul Judetean de Urgenta au fost evaluate la aproximativ 17 milioane de euro, insa, ulterior, s-a dovedit ca va fi nevoie de investitii suplimentare. Compania austriaca Vamed a fost in repetate randuri mustrata pentru ritmul in care deruleaza lucrarile, insa si constructorii au reclamat, la randul lor, diferentele existente intre situatia gasita in teren si datele continute in proiect.
Acum, la 15 luni de la demararea executiei, numeroase puncte din unitatea spitaliceasca se afla in santier. “Sunt o multitudine de lucrari in derulare. Se finalizeaza instalarea primului lift, se lucreaza in holul spitalului, s-au inceput chiar de astazi (n.n 27 ianuarie) anumite lucrari in blocul operator. Se continua lucrarile pe pavilioanele A, B si C, respectiv pe policlinica, se continua lucrarile la laboratorul de radiologie”, a enumerat managerul Spitalului Judetean, dr. Calin Pop.
Corpul G al spitalului este aproape finalizat, urmand sa fie dat in folosinta in urmatoarele doua-trei saptamani. Reprezentantii spitalului spun ca, in acest moment, se lucreaza la instalatia de gaze si la mutarea sectiilor din aceasta aripa, a cladirii vechi de 38 de ani. Restul reabilitarilor trebuie incheiate, potrivit contractului, pana in toamna acestui an, dar, avand in vedere ca sunt de executat lucrari suplimentare, care vor impune si cheltuieli in plus, mai mult ca sigur ca anul 2013 va prinde Spitalul Judetean inca in santier.
Sursa: Larisa Cordea, Adina Timis