Elevii din clasele a III-a si a IV-a vor putea invata din anul scolar 2014 – 2015 mai multe despre arhitectura si mediul construit iar elevii liceelor de muzica vor putea studia istoria jazzului.
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru programa scolara pentru disciplina optionala „De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit” pentru clasele a III-a si a IV-a. Timp de o ora pe saptamana, elevii acestor clase pot afla informatii despre modul in care se construieste mediul, dar si elemente minimale de arhitectura”, informeaza un comunicat de presa al MEN.
Programa propune si activitati in aer liber, centrate pe identificarea in realitate a conceptelor invatate in clasa. Anterior adoptarii, a existat un proiect de programa scolara, pilotat in cinci scoli din Bucuresti, pe parcursul anului scolar 2012-2013.
Proiectul a fost elaborat in colaborare cu specialistii din Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Arhitectura si specialistii Departamentului de Stiinte ale Educatiei din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii Bucuresti.
Au fost aprobate, de asemenea, si programele scolare pentru invatamantul liceal, curriculum diferentiat, filiera vocationala, profilul artistic, specializarea Muzica, destinate disciplinelor optionale Muzica vocala de jazz – muzica usoara si Istoria Jazzului. Prima disciplina ii vizeaza pe elevii din ciclul liceal, clasele IX-XII, iar cea de-a doua, pe elevii din clasele a XI-a si a XII-a.
In cadrul disciplinei Muzica vocala de jazz – muzica usoara, elevii vor aprofunda genurile si formele muzicale specifice: Ragtime, Blues, Boogie-Woogie, Bebop, jazz afro-brazilian etc. In plus, elevii isi pot dezvolta competente specifice precum interpretarea vocala creativ-expresiva si vor realiza acompaniamente vocal-instrumentale solo sau in grup.
„Disciplina Istoria Jazzului este axata pe prezentarea originilor si contextului istoric al aparitiei jazzului iar liceenii carora li se adreseaza vor invata sa opereze cu concepte si termeni specifici, dar si sa identifice forme de expresie artistica in muzica, literatura si dans”, precizeaza MEN.
Sursa: Agerpres