Vezi VIDEO
Certificate de specialitate care sa ateste standardul de siguranta al alimentelor si conditii speciale de cules, ambalare si depozitare. Acestea sunt principalele conditii pe care producatorii sau furnizorii de mere le au de indeplinit pentru a putea deveni ofertanti in cadrul programului guvernamental “Fructe in scoli”. Desi reprezentantii Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures confirma faptul ca Maramuresul nu duce lipsa de pomicultori, acestia nu s-au inghesuit in acest an sa distribuie mere prescolarilor si scolarilor din Baia Mare.
Portrivit reprezentantilor Primariei Baia Mare, cei care se ocupa de licitatia pentru stabiliraea firmelor care distribuie mere elevilor, ofertantii trebuie sa detina mai multe documente, lucru care, se pare, i-a cam speriat pe pomicultorii din judet.
“Trebuie sa aiba niste documente impuse de catre Ministerul Agriculturii, respectiv Directia de Sanatate Publica sau Directia Sanitar Veterinara. Cel mai important e acel certificat HACCP ISO 22.000, privind siguranta si securitatea produselor alimentare. Prin acest document se arata ca producatorul sau furnizorul, de la caz la caz, indeplineste toate conditiile de siguranta si securitate in munca, atat pentru produsul, in cazul de fata mar, dar si pentru conditiile de culegere, ambalare si depozitare”, a declarat city managerul Baii Mari, Vasile Barbul.
Directorul DADR Maramures, Virgil Tantas, a pus lipsa producatorilor maramureseni de la licitatia pentru programul guvernamental atat pe seama recoltei slabe din acest an, cat si a documentatiei prea stufoase cerute de minister. Asta cu toate ca, la nivelul judetului Maramures, exista 6.600 de hectare de culturi pomicole.
“O explicatie as avea-o prin faptul ca, in judetul nostru, in acest an, am avut un inghet tarziu. In data de 5 spre 6 mai in acest an a fost inghet si au fost afectate partial productiile in pomicultura si probabil nu se ridica la nivelul cerintelor, probabil la cantitatile care s-au inscris in aceasta procedura in atribuire de achiztie publica. Pe de alta parte, exista entitati economice, agenti economici, grupuri de producatori care ar putea indeplini aceste conditii, dar nu au documentatia in intregime sau nu au putut sa o intocmeasca”, a explicat Virgil Tantas.
In absenta producatorilor maramureseni, singurele firme care s-au inscris la licitatia pentru programul “Fructe in scoli” sunt SC “Farkas Trans” SRL din Turda si SC “Zad Tiara” SRL din Arad. Cele doua societati au venit cu oferta care are valoarea maxima admisa de Guvern, adica 0,25 de lei fara TVA, pentru un copil pe zi. Distributia merelor in gradinite si scoli incepe din 31 octombrie si se desfasoara pe o perioada de 94 de zile.
Sursa: Anca Popescu