Privatizarea companiilor din domeniul energetic constituie una dintre prioritatile incluse in programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, la fel si continuarea investitiilor incepute in acest sector si cautarea de noi investitori.
Potrivit prevederilor cuprinse in capitolul „Energie”, noul Executiv isi propune finalizarea proceselor de privatizare pe bursa a urmatoarelor pachete minoritare: Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, OMV Petrom – 9,84%; finalizarea privatizarilor majoritare la Oltchim, Cuprumin si ISCIR-CERT.
De asemenea, se au in vedere initierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, demararea procesului de privatizare a unor pachete minoritare din companiile de distributie ale Electrica si finalizarea privatizarilor majoritare la Electrica Furnizare si la cele sase companii rezultate din divizarea Electrica Serv.
Directiile de actiune asumate prevad dublarea procentului platilor catre beneficiari din contributia UE in raport cu alocarea 2007-2013, elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconetction – n.r.) si luarea unor decizii investitionale, selectarea noilor investitori si derularea negocierilor la proiectul Reactoarelor 3 si 4 Cernavoda si la proiectul Tarnita Lapustesti, identificarea de investitori pentru activele viabile din Termoelectrica si finalizarea restructurarii companiei Termoelectrica. Vor fi continuate investitiile la centralele hidroelectrice pe Olt Racovita si Caineni si la instalatiile de desulfurare CET Isalnita grupurile 7 si 8, Craiova 2 si definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin infiintarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia.
In plus, Guvernul isi propune consolidarea Bursei de Energie OPCOM si introducerea obligativitatii incheierii tuturor contractelor de energie prin Bursa de Energie OPCOM, finalizarea strategiei energetice a Romaniei, continuarea negocierilor cu Gazprom pentru importul direct de gaze, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, si infiintarea noii societati care va administra minele neviabile din Compania Nationala a Huilei si accesarea ajutorului de stat.
Guvernul va cauta in continuare sa numeasca manageri profesionisti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim si Electrica Furnizare, urmand ca procesul de selectare sa fie demarat la toate companiile care se incadreaza in prevederile ordonantei de urgenta privind guvernarea corporatista. De asemenea, noile consilii de administratie se doreste a fi numite in functie de criterii de performanta, prevazute de lege.
Potrivit datelor prezentate de Executiv, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii industriali in ianuarie 2012 a fost asigurata in proportie de 51% din surse interne, restul fiind din import. Structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica a fost de 92% din productia interna si 8% din import.
Conform documentului, pretul gazelor la consumatorii casnici si la cei industriali din Romania a ramas aproximativ constant in perioada 2009 – 2011. De la 1 iulie 2011, pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a fost majorat cu 10%, insa pentru consumatorii casnici pretul final nu a fost modificat si va ramane la fel pana in luna martie. La sfarsitul anului 2011, pretul mediu al gazelor din Romania reprezenta 68% din media UE pentru consumatorii industriali si 50% pentru consumatorii casnici.
Pretul energiei electrice la consumatorii casnici din Romania a crescut cu 10% in perioada 2009 – 2011, comparativ cu cresterea de 9% din UE. In cazul consumatorilor industriali din Romania, pretul a ramas aproximativ constant, in timp ce, in UE, acestia s-au confruntat cu o crestere de 2,8% in aceeasi perioada. La sfarsitul anului 2011, pretul mediu al energiei electrice din Romania reprezenta 73% din media UE pentru consumatorii industriali si 61% pentru consumatorii casnici.
In ceea ce priveste Strategia Energetica pentru perioada 2012-2035, aceasta se afla in dezbatere publica din decembrie 2011.
Sursa: Agerpres