Vezi VIDEO
Traiesc in conditii grele si riscau sa nu-si mai poata continua studiile, insa au fost ajutati sa inceapa scoala la fel ca si ceilalti copii de varsta lor. Este vorba de 150 de liceeni maramureseni inclusi in programul “Salvatii Copiii de Abandon si Neintegrare”. Proiectul isi propune sa sprijine elevii sarmani si a fost demarat in aceasta toamna in sase judete din tara. Timp de doi ani, copiii din Maramures vor primi burse lunare in cuantum de 400 de lei pentru a studia la colegiile “Mihai Eminescu” din Baia Mare si “Dragos Voda” din Sighet. Totodata, vor participa impreuna cu profesorii la diverse activitati extrascolare.
Cei 150 de tineri inclusi in program au avut mari emotii in prima zi de scoala, atunci cand si-au cunoscut colegii si profesorii. Asta pentru ca riscau sa nu-si poata continua studiile din cauza conditiilor grele in care traiesc.
“E foarte bine, in prima zi de scoala mai mult am povestit…”, a spus Crina, o eleva din Moisei.
“E frumos, e bine in prima zi de scoala. Si colegii sunt de treaba”, a povestit, timida, Mirela, o eleva din Sacel.
Tinerii liceeni provin din familii defavorizate, atat din Baia Mare, cat si din sate precum Sacel, Sapanta sau Moisei. Ei au fost alesi pe baza unor analize privind riscul de abandon scolar, apoi au fost supusi unor teste. In final, 150 dintre acestia, care au si un coeficient de inteligenta ridicat, au fost selectati pentru a beneficia de acest program. Liceenii vor primi burse lunare in valoare de 400 de lei, dar vor fi sprijiniti si in privinta intelegerii lectiilor la clasa.
“Ei vor avea posibilitatea ca in fiecare zi sa faca programe educationale de tipul invatare remediala, educative, culturale, sportive, sa invete impreuna in acelasi grup, sa mearga in vizite, in excursii impreuna, astfel incat ei sa fie. de fapt, asa cum spune titlul proiectului, salvati de la abandon”, a explicat directorul Colegiului National “Mihai Eminescu”, Marius Craciun.
Proiectul „Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare” este cofinantat din fonduri europene si este implementat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in parteneriat cu un colegiu din Danemarca si cu inspectoratele scolare din sase judete unde riscul de abandon scolar este ridicat.
Sursa: Gabriela Kuhajda