Pana in 1 martie este putin probabila producerea unor inundatii, in conditiile in care in urmatoarele doua saptamani temperatura nu va creste in timpul zilei pana la zece grade si nici nu sunt prognozate ploi, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Potrivit acestuia, pentru urmatoarele doua saptamani se prognozeaza ca noaptea temperatura va fi negativa, iar in timpul zilei nu va urca mai mult de 3-4 grade Celsius.
Si specialistii Ministerului Mediului au subliniat ca nu exista risc major de inundatii in urmatoarele doua saptamani, intrucat temperatura nu va creste foarte mult si nici nu sunt prevazute ploi, insa au atras atentia ca evitarea unor inundatii este responsabilitatea autoritatilor locale.
Directorul general al Autoritatii pentru Inundatii si Managementul Apelor (AIMA), Dan Cirlan, a declarat ca pentru urmatoarele doua saptamani nu este asteptat un risc major de viituri, dar ca acest lucru nu inseamna ca urmeaza o perioada linistita. El a aratat ca trebuie luat un set de masuri imediate si a precizat in mai multe randuri ca daca vor fi inregistrate inundatii majore acest lucru va fi exclusiv din cauza faptului ca autoritatile locale nu si-au facut treaba.
„Au doua saptamani pentru a intreprinde toate aceste masuri. Actiunea locala trebuie sa predomine in urmatoarele doua saptamani. Planuri de masuri exista la fiecare primarie din fiecare comuna. Nu trebuie sa astepte pana vor avea apa pana la genunchi.(…) Nu exista risc major decat acolo unde comandamentele locale nu isi fac datoria”, a declarat Dan Cirlan.
Intrebati care sunt judetele sau localitatile in care riscul producerii de inundatii este mai mare, specialistii din Ministerul Mediului au declarat ca nu pot sa precizeze punctual acest lucru, dar au mentionat ca nu exista comuna in care zapada sa fie de 50-60 de cm si despre care sa nu se spuna ca nu exista un risc major. Directorul AIMA a precizat ca probleme legate de inundatii pot sa apara si in alte zone decat cele in care au fost inregistrate caderi masive de zapada.
Dan Cirlan a mai spus ca atunci cand va incepe sa se topeasca zapada automat vor creste si debitele raurilor, insa autoritatile sunt pregatite sa preia cantitati mari de apa. „Debitele din bazine sunt aproximativ 40 la suta, putem acumula mari cantitati de apa. In aceasta primavara, daca vor fi inundatii, vor fi cauzate doar de nerezolvarea problemelor la nivel local”, a spus Cirlan.
Printre masurile ce trebuie intreprinse de comitetele judetene si cele locale pentru situatii de urgenta in prevenirea inundatiilor cauzate de topirea zapezii se numara asigurarea scurgerii apei provenite din topirea zapezii prin santuri si rigole in localitati, indepartarea ghetii si a zapezii din sectiunea acestora precum si a celorlalte blocaje existente (deseuri vegetale, material lemnos), asigurarea scurgerii apei in zona podurilor si podetelor, indepartarea materialului lemnos din zona formatiunilor torentiale si de pe malurile cursurilor de apa, supravegherea permanenta a cursurilor de apa pentru evitarea blocajelor de gheturi si pregatirea membrilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta in vederea participarii la actiuni operative de interventie.
Sursa: Mediafax